Yeni HSYK için geri sayım

Yeni HSYK için geri sayım
Yapısı 2010 yılındaki Anayasa değişikliğine ilişkin referandumla değiştirilen ve üyelerinin 4 yıllık görev süreleri dolan Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSYK), önümüzdeki ay yeniden belirlenecek.

Adli ve idari yargı hakim ve savcıları arasından 22 üyeli HSYK’nın seçimle gelen 10 asıl, 6 yedek üyesi için 12 Ekim’de seçim yapılacak.  Seçimde 12 bin 520’si adli yargı, bin 474’ü idari yargıdan olmak üzere 3 bin 994 hakim ve savcı oy kullanacak. Adaylar, başvurularını tamamladı. Buna göre, seçimde 48’i adli, 16’sı idari yargıdan olmak üzere toplam 64 aday yarışacak. Seçimde adli yargıdan 7 asıl, 4 yedek üye, idari yargıdan 3 asıl 2 yedek üye belirlenecek. Geçici aday listesi 13 Eylül’de yayınlandı. Yüksek Seçim Kurulu 29 Eylül’de kesin liste açıklanacak.

22 üyenin seçimi
HSYK Genel Kurulu 22 üyeden oluşuyor. 22 asıl 12 yedek üyesi bulunan HSYK’ya, birinci sınıf adli ve idari yargı hakim ve savcılar arasından 12 Ekim’deki seçim yoluyla 10 asıl, 6 yedek üye girecek. Yargıtay’dan 3 asıl, 3 yedek, Danıştay’dan 2 asıl, 2 yedek, Adalet Akademisi’nden 1 asıl, 1 yedek üyenin seçileceği Kurulda, Adalet Bakanı ve müsteşarı doğal üye oluyor. Diğer üyelerin 4’ü hukukçu öğretim üyeleri ve avukatlar arasından cumhurbaşkanı tarafındanatanıyor. HSYK üyelerinin geldiği kaynaklar şöyle: Adalet Bakanı 1, Adalet Bakanı Müsteşarı 1, ilk derece adli yargı hakim ve savcılarından 7, ilk derece idari yargı hakim ve savcılarından 3, Yargıtay’dan 3, Danıştay’dan 2,  Adalet Akademisi’nden 1, hukukçu öğretim üyeleri ve avukatlar arasından cumhurbaşkanınca seçilen üyelerden 4. Adalet Akademisi Genel Kurulu tarafından, kendi üyeleri arasından Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na bir asıl ve bir yedek üye seçimi  16 Ekim’de yapılacak.