'Yeni Parti'nin tüzük ve program çalıştayı tamamlandı

'Yeni Parti'nin tüzük ve program çalıştayı tamamlandı
Akşener liderliğinde çalışmalarına yoğun bir şekilde devam eden yeni oluşumda önemli bir mesafe kat edildi. 3 gündür devam eden program ve tüzük çalıştayı tamamlandı.

Bünyamin ÖZTÜRK / ANKARA

Meral Akşener liderliğindeki yeni partinin kuruluş çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Alanında uzman isimlerin hazırladığı parti tüzüğü ve parti programına son şekli verilmek üzere Bursa Kervansaray Termal Otel'de düzenlenen 3 günlük kamp dün sona erdi. 

Önceki akşam, "taslak programı" başlığıyla medyaya yansıyan içerikle ilgili açıklamalarda bulunan Yusuf Halaçoğlu, metindeki ifadelerin doğru olmadığını belirti.

Halaçoğlu, "Yeni kurulmakta olan partimizin Güneydoğu ile ilgili parti programı olduğu iddia edilen bir metin ortalıkta dolaşmakta. Bu metnin parti programımızla hiçbir ilgisi yoktur. Herkes 25 Ekim'de gerçek metni görecektir. Belli ki birileri yeni partiyi daha kurulmadan yıpratma peşinde. Parti yetkilileri dışında yapılan açıklamalar dışında halkımızın bu tür haberlere itibar etmemelerini özellikle belirtmek istiyorum. Bizim hassasiyetlerimiz bellidir" ifadelerini kullandı.
Yeni partinin Bursa'da süren tüzük ve program çalıştayı dün yapılan son oturumla tamamlandı. İki ayrı grubun tüzük ve program üzerinde eş zamanlı çalıştığı etkinlikte toplamda 7 oturum yapıldı. Oturumlarda, parti tüzüğü ve programla ilgili tüm detaylar uzun saatler süren istişarelerle son haline getirildi. 

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz moderatörlüğünde yapılan parti programı ile ilgili oturumlarda hazırlanan taslak çalışmalar üzerinde ekleme veya çıkarmaların yapıldığı ve farklı görüşlerin de metne ilave edildiği aktarıldı. 

Parti tüzüğüne ilişkin yapılan oturumlar sonrasında parti içi demokrasinin güçlendirilmesi konusundaki fikirler maddelere döküldü. Özellikle "Eşit söz hakkı, parti içi istişare" ortamına imkan hazırlayacak konulara yer verildi. Partiye üyelik konusunda olabildiğinde çok kişiye ulaşmak için, bürokrasinin azaltılması da maddeler arasına yedirildi. Parti tüzüğünde üzerine önemle durulan bir diğer konu da parti içi hiyerarşi ve yönetim mekanizmasının mevcut siyasi yapılardan farklı olması ve birimler arasında "emir-komuta" yapısının esnetilmesi, istişarenin ön plana çıkması üzerinde duruluyor. Karşılıklı fikir alışverişlerinin yapıldığı belirtilen kampta parti programı ve tüzük ile ilgili uzun oturumların gerçekleştirildiği ifade edildi. 

3 günlük çalıştayın sonucunda çıkacak olan parti programı ve tüzük taslaklarının Ankara'da daha dar kapsamlı bir ekip tarafından incelenip yeniden gözden geçirileceği ve şekillendirilerek Meral Akşener'e sunulacağı bildirildi. Meral Akşener'in incelemesi ve onayının ardından program ve tüzüğe son şekli verilip kamuoyuna sunulacak hale geleceği kaydedildi. 

Edinilen bilgilere göre, parti programında ekonomi alanında birçok konu da masaya yatırıldı. Taslakta özellikle yap- işlet- devret modelinin devleti soydurma ve yandaşları zengin etme amaçlı kullanılmasının doğru olmadığı belirtilerek, milletin ve devletin çıkarları doğrultusunda bir yatırım politikası izleneceği vurgulandı.

İş adamlarının cesaretlendirileceği ve ihracatın artırılacağı, istihdama ve üretime yönelik çalışmaların yapılacağına da programda yer verildi. 

Çalıştaya katılan önemli bir isim kamp ile ilgili şunları anlattı:

"Gerçekten çok yoğun ve her kesimden, görüşten tecrübesi olan isimlerin bir araya gelmesiyle güzel bir çalışma oldu. Büyük fedakârlıkla çalıştık. Türk Milleti adına, Türk milletinin geleceğini ilgilendiren ve büyük bir sabırsızlıkla beklenilen bir program çalışması yapıldı."