Yeni sezonda yeni kurallar

Beynelmİlel oyun kurallarında bazı değişiklikler olduğunu ve önümüzdeki sezon da bazılarının uygulanacağını FIFA’nın kural yapıcısı IFAB tarafından son hale getirildiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Benim hakemliğe başladığım 50’li yıllarda FIFA Başkanı Sİr Stanley Rous’tu. Uzun yıllar FIFA başkanığı döneminde İngiliz tutuculuğu nedeniyle kurallarda önemli değişiklikler yapılmadı. Hatta kalecilerin oyundan 15 dakikaya varan zaman çalmalarına bile. Ondan sonrasında Havalange’nin FIFA başkanlığında Joseph Blatter’in genel sekreteri olduğu yıllarda onun başlattığı önemli değişiklikler gördük. Önce kalecilerin 4 adım kuralıyla başlayıp ofsaytta pasif, aktif, bariz gol şansıyla kırmızı karta uzanan kaleciye pasın yasaklanması gibi önemli değişiklikler yapıldı. Gelecek sezon uygulanacak bariz gol şansı kırmızı kart, penaltı, yahut frikik, bir müsabakadan men cezasının düzeltilmesi ağırlık kazanıyordu. Değişiklik, hakemlere taktir haklarında zorluk getirecek gibi. Ben 10 yıl MHK’de iken ağırlıklı olarak 12. kural (fauller ve fena hareketler) uygulamalarında ucu açık bir yorum bırakmıyordum. Kuralı yorumlarken, kesin karar verilmesini öngörüyordum. Hala aynı fikirdeyim. 2017’de Gençler Ligi’nde denemek için uygulanması istenen 5 dakika oyundan men cezasını, Alman Futbol Federasyonu yıllardır amatör kümelerde uygulattı. Ayrıca sarı ve kırmızı kartın dışında mavi kart uygulaması amatör kümelerde devam ediyor. Alman Federasyonu FIFA’dan defalarca istediği bu uygulama nihayet kabul görmüş ama denendikten sonra. Esasında üzerinde durulması gereken sakatlıklarda hakemin yetkisini futbolcuların alması. Bu hususta hakemin tam yetkili olduğu yönünde bir karar alınmalıydı. 

 

*

 

Beşiktaş-Kayserispor

Serkan Çınar

Atiba ceza alanına girerken Furkan Atiba’yı iki eliyle itip düşürüyor. Ancak oyun devam ediyor. Atiba’ya faul, ancak güzel bir avantaj var kesiliyor. Kayserisporlu Zeki müsabakanın 1. dakikasından itibaren sürekli itiraz etti. Ancak 81. dakikada itirazdan sarı kart gördü. Peki penaltıyı yapan Zeki neden 2. sarı karttan ihraç edilmedi. Ama müsabakanın sonunda senin ihraç kararı vermediğin Zeki, senin aleyhinde söylemlerde bulundu. Serkan Çınar, yanlışını gördün mü.

 

*

 

Çaykur Rize-Mersin İ.Y.

Cüneyt Çakır

Ona yakışan bir müsabaka yönetti. Yalnız verilen penaltı tartışmasız penaltı da penaltıyı kurtaran kaleci topa vurulmadan iki metre öne çıkıyor. Asistan hakemle bu pozisyonu değerlendirip penaltıyı tekrarlatmalıydı.

 

*

 

Bursaspor-Galatasaray

Fırat Aydınus

Müsabakada topu oyunda fazla tutma gayreti güzeldi. Ancak Selçuk’un art arda sarıdan kırmızı değerlendirmemesinde Selçuk şanslıydı.

 

*

 

Gençlerbirliği-Başakşehir

Halil Umut Meler

Müsabakayı devamlı oynatmak düşüncesi iyi ancak verilmeyen fauller ve dolayısıyla kartlar vardı. Kulusiç’in kolu açık pozisyon penaltı olmalıydı. 

 

*

 

Eskişehirspor-Trabzonspor

Halis Özkahya

Müsabakanın tek golü penaltı kararını asistan hakem Serkan Tokat verdirdi. Kol vücuda yapışık, böyle bir elle oynama kararı olamaz. Bu nedenle sarı kart da yanlıştı.

 

*

 

Sivasspor-Akhisar Belediye

Ümit Öztürk

Sivas golünde avantaj oynatması artısıydı. Çağatay’ın kırmızısı çok doğru. Dramatik biten müsabakada iyi bir yönetim gösterdi.

 

*

 

Fenerbahçe-Gaziantepspor

Mete Kalkavan

Tek taraflı bir oyun oldu. Kolay geçen müsabakayı iyi bir yönetimle sonlandırdı.

 

*

 

Antalyaspor-Konyaspor

Suat Aslanboğa

Ali Turan’ın kol vücuduna yapışık devam kararı doğru. Epeydir müsabakası yoktu. Buna rağmen iyi bir müsabaka çıkardı.

 

*

 

Kasımpaşa-Osmanlıspor

İlker Meral

Müsabakaya damga vuran bir görüş değil, sanki hayal mahsülüydü. Kafa ile kol karıştırılmış, yanlış bir penaltıydı. Adem itirazını sürdürmemeli. Rakibin yüzüne gelen kolda takımını 10 kişi bırakmak profesyonelliğe yakışan bir hareket değildi.

 

Yazarın Diğer Yazıları