Yeniçağ bugün bu manşetle çıktı

Yeniçağ bugün bu manşetle çıktı
TÜİK, inşaat maliyetlerinin yıllık artış ise yüzde 48,87 olduğunu duyurdu. Gelen zamlar karşısında müteahhitler bankalara olan borcunu ödeyemez duruma getirirken, ev sahibi olmak da hayal oldu.

AKP iktidarında ekonominin "gözbebeği" olarak görülen inşaat sektörü maliyet artışı nedeniyle krize girdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; İnşaat maliyet endeksi, 2021 yılı kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 7,94, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 48,87 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 10,71, işçilik endeksi yüzde 0,25 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 60,13, işçilik endeksi yüzde 22,50 arttı. Bina inşaatı maliyet endeksi de aylık 7,77, yıllık yüzde 48,79 arttı. Bir önceki aya göre bina inşaatı malzeme endeksi yüzde 10,54, işçilik endeksi yüzde 0,26 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 60,29, işçilik endeksi yüzde 22,55 arttı. Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi aylık yüzde 8,51, yıllık ise yüzde 49,15 arttı. Bir önceki aya göre bina dışı malzeme endeksi yüzde 11,28, işçilik endeksi yüzde 0,18 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 59,62, işçilik endeksi yüzde 22,29 arttı. Bu artış ev sahibi olmak isteyenleri de vurdu. Konut satış fiyatların bazı bölgelerde son birkaç ayda yüzde 100 arttığı belirtiliyor.

İNŞAAT SEKTÖRÜ KREDİYİ EN FAZLA BATIRAN SEKTÖR OLDU

Maliyet artışı nedeniyle inşaat şirketleri de zora girdi. Konut fiyatlarının artışı nedeniyle istediği satışı yapamayan firmalar, bankalara borcunu da ödeyemez duruma düştü. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu''nun (BDDK) Kasım 2021 verilerine göre bankalarda kullandığı krediyi en fazla batıran sektörler arasında inşaat sektörü ilk sırada yer alıyor. Kasım 2021 döneminde inşaat sektöründe batık kredi oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20.6 artışla 30 milyar 290 milyon TL''ye yükseldi. Durumun Aralık ve Ocak ayında da iç açıcı olmadığı, borçların katlandığı belirtiliyor.

EN BÜYÜK SIKINTI KAMUYA İŞ YAPAN MÜTEAHHİTLERDE

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bülbüloğlu geçen hafta yaptığı açıklamada, durumun vahametine dikkat çekmişti. Bülbüloğlu, "Döviz kurunun aşırı fiyat değişikliği, inşaat temel malzemelerinde sıra dışı fahiş fiyat artışlarına neden oldu. Bu fahiş fiyat artışlarıyla birlikte tabii ki inşaat sektöründe iş yapan müteahhitlerimiz bu anlamda çok büyük sıkıntı yaşadılar. En büyük sıkıntıyı da kamuya iş yapan müteahhitlerimizin yaşadığını biliyoruz" demişti.

Bülbüloğlu, "İnşaat temel malzemelerinde ihracatın da biraz artmasından dolayı iç piyasada malzeme sıkıntısı, tedarik sıkıntısı yaşanıyor. Tedarik sıkıntısına bağlı olarak hem kamu müteahhitlerinde hem de özel sektöre kat karşılığı inşaat sözleşmeli işlerde müteahhitlerimizin işlerinin geciktiğini biliyoruz. Bu anlamda ek süre verilmesi ve bu kanun taslağına ek süre koyulması talebi de müteahhitlerimizin ve kamuoyunun talebidir. Fiyat farkı verilmesi sadece müteahhitler için değil kamu adına da çok büyük bir yarar sağlayacaktır. Çünkü yaklaşık 40 bin müteahhit eğer bu fiyat farkı verilmezse veya gerekli fiyat farkı verilmez ise iflasın eşliğindedir. Bunların batması alt tedarikçilerin ve kamunun çok büyük zarar görmesi anlamındadır" ifadelerini kullanmıştı.