Yeniçağ Gazetesi 1. sayfası

Yeniçağ Gazetesi 1. sayfası
Yeniçağ bugün "Tüketici Tükeniyor İktidar Seyrediyor" başlığıyla çıktı.

Yeniçağ'ın bugünkü manşeti...

17-03-24-01-yc-page-0001.jpg

TÜKETİCİYİ ENKAZ ALTINDA İNİM İNİM İNLETİYORLAR!

Hayat pahalılığına dikkat çeken TÜKODER, “Çift haneli enflasyon, üç haneli oldu, akaryakıta gelen zam gıda fiyatlarına yansıdı, tüketiciler her geçen gün biraz daha tükenmiştir" dedi.

İZMİR Barosu ve Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) ortak basın açıklaması yaptı. Açıklamada, hayat pahalılığına dikkat çekilerek, "Çift haneli enflasyon rakamları, üç haneli rakamlara çıkmış, akaryakıta gelen zamlar gıda fiyatlarına yansımış, her geçen gün tüketiciler tükenmiştir" denildi. Ortak açıklamayı okuyan TÜKODER Yönetim Kurulu Üyesi Gürkan Kavasoğlu, "Bugün sizlere tüketicilerin yaşam kalitesinin yükseldiğini, Evrensel Tüketici Haklarının ülkemizde karşılık bulduğunu ve bu bağlamdaki uygulamaların diğer ülkelere örnek gösterildiğini, hak ihlallerinin yapılmadığını, ekonomik ve sosyal olanaklarının zirvesinde olduğunu, yeterli sağlıklı gıdaya ulaşabildiğini, barınma sorunu yaşanmadığını, depremin kader olmadığını, çürük binaların yapılmadığını, yoksulluk ve açlık diye bir sorun yaşamadığımızı, doğayı çevreyi yeşili koruduğumuzu anlatmak isterdik. Ama anlatamıyoruz, çünkü tüketicinin sadece ismi kaldı, kendisi; enkaz altında kaldı, göçük altında kaldı, sorumlusu olmadığı ekonomik krizin altında kaldı. Kısacası derin yoksullukla yaşam mücadelesi veren tüketici tükendi yok oldu" dedi.

Hayat pahalılığına ve işsizlik sorununa vurgu yapan Kavasoğlu, "Tüketiciler tükenmiştir, enflasyon rakamları iki haneli rakamlara düşmeye başlamışsa da tüketicilerin gelirlerinde artış olmamış hayat pahalılığı karşısında tüketiciler tükenmeye devam etmektedir. TÜİK tarafından açıklanan 2024 yılı Ocak ayı verilerine göre işsizlik oranı yüzde 9,1 seviyesinde gerçekleşmiştir. İşsizlik rakamları sosyal sorunlara yol açacak boyuta ulaşmıştır. Türk-İş Şubat ayı açıklamalarına göre; açlık sınırı 16 bin 257 TL. Yoksulluk sınırı 52 bin 955 TL. Yaşanan her türlü krizin faturasının tüketiciye ödetilmesi artık alışkanlık haline gelmiştir. Marketlerde her gün etiket değişmekte, çarşı pazarda tezgahların yanından geçilememektedir. Zamlar geldikçe ÖTV ve KDV artmakta olup tüketicinin tüketimden kaynaklı yükü artmaya ve tüketici yolunacak kaz görülmeye devam edilmektedir. Tüketici tükendi, yönetenler seyretti" diye konuştu. Kavasoğlu, taleplerini şöyle sıraladı: "Ülkenin gündeminden yoksulluk ve açlık sorununu çıkarın, barınma sorununu çözün. Elektrik doğalgaz vb. gibi bazı hizmetlerin kamusal hizmet olarak verilmesini sağlayın. Yıllardır ülkeye hizmet vermiş emeklilerin, asgari ücretlilerin, kısacası yoksulluk ile mücadele eden vatandaşlarımızın alım gücünü arttıracak yaşam kalitesini yükseltecek ücret/maaş güncellemelerini acilen yapın. AB Üyesi ülkelerde olduğu gibi tüketici örgütlerinin çoğunluğunun onaylamadığı hiçbir uygulamayı yürürlüğe koymayın. Can kaybına ve çevre katliamlarına yol açan vahşi madencilik faaliyetlerini durdurun. Şehirlerin, ormanların, koruların, dağların, ovaların, meraların, yaylaların talanına son verin.

Tarım arazilerine göz dikerek ranta kurban etmeyin. Küresel şirketleri, doların yeşilini değil, halkı düşünün. Çevreyi, halk sağlığını zehirleyen maden ocaklarını kapatın. Yaşanan konut krizine son vermek için yabancılara konut satışını durdurun."

17-03-24-05-yc-page-0001.jpg