Yeniçağ Gazetesi'nin birinci sayfası

Yeniçağ Gazetesi'nin birinci sayfası
Yeniçağ bugün "Millet Tenceresini Nasıl Kaynatsın" başlığıyla çıktı.

Yeniçağ Gazetesi'nin bugünkü manşeti...

24-10-23-01-yc.jpg
Gazetemizi okumak için tıklayınız...

GIDA FİYATLARI UÇUŞA GEÇTİ AÇLIK VE YOKSULLUK ARTIYOR

İktidarın 'indirim yapın' çağrılarına rağmen gıda fiyatlarındaki yükseliş hız kesmiyor. Birleşik Kamu-İş'in araştırmasın- da 64 kalem temel gıda maddesi ekimde zirve yaptı. Seçimden sonra ‘akıldışı' ilan edilen politikaların faturasını da yoksullar ödüyor

Gıda fiyatlarında seçimden sonra başlayan yüksek oranlı artış trendi, iktidarın marketlere indirim yapmaya çağırmasına rağmen ekim ayıda da devam etti. Ekimde gıda fiyatları bir önceki aya göre yüzde 6,8 oranında artarken, yılın ilk 9 aylık dönemindeki fiyat artışı yüz- de 85'e yaklaştı. Gıdadaki yıllık enflasyon da yüzde 108,2 olarak hesaplandı. TÜİK'in açıkladığı tüketim harcamalarıyla ilgili istatistiklere göre en zengin yüzde 20'lik kesim tüketim harcamalarının yüzde 16,6'sını gıda için ayırırken, en yoksul yüzde 20'lik kesimin gıdaya ayırdığı pay yüzde 35,8'e kadar çıkıyor. Dolayısıyla gıda fiyatlarında Türkiye'de son 40 aydır yaşanan kesinti- siz artış en fazla toplumun sabit gelirli yoksul kesimlerini olumsuz etkiliyor.

Yanlış ekonomik ve tarım politikalarının gıda fiyatlarında tetiklediği artış, ülkedeki açlık ve yoksulluk riskini daha da büyütüyor. İktidarın, ancak seçimden sonra zimnen "akıl dışı" ilan ettiği yanlış para ve kur politikasının faturasını yoksullar ödemeye devam ediyor. Türkiye'nin, bu yanlış politikalarla yıllarca sürecek bugünkü enflasyon sarmalına sürüklendiği Eylül 2021'den bu yana gıda fiyatları yüzde 519 oranında arttı. Diğer bir ifadeyle Eylül 2021'de 100 liraya satın alınan bir gıda sepeti için vatandaşlar bu yıl ekim ayında 619 lira ödemek zorunda kaldı. 2022 yılında yüzde 179,3'e kadar yükselen gıda fiyatlarındaki yıllık enflasyon bu yıl haziran ayına kadar baz etkisiyle, diğer bir ifadeyle bir önceki yılın aynı aylarında gıda fiyatlarında yaşanan artışın bu yılın aynı ayındaki artıştan yüksek olması nedeniyle düşüş eğilimindeydi. Ancak temmuz ayından başlayarak aylık artışlar yeniden önceki yılın aynı ayındaki artış oranının üzerinde seyretmeye ve dolayısıyla da yıllık enflasyon yeniden yükselmeye başladı. Haziranda yüzde 80,5'e indikten sonra temmuzda yüzde 92,2'ye çıkan gıdadaki yıllık enflasyon, ağustosta yeniden yüzde 100'ün üzerine yükselmişti. Eylülde yüzde 107,1'e çıktı, ekimde ise yüzde 108,2 oldu.

Ekimde, meyve dışındaki tüm harcama gruplarında fiyatlar bir önceki aya göre arttı. Et, süt ürünleri, sebze, bakliyat gibi gıda maddelerinde önceki aya göre önemli artışlar yaşandı. Sadece meyve fiyatları önceki aya göre az da olsa azaldı. Ekmek, pirinç, un, bulgur fiyatları ekimde bir önceki aya göre ortalama yüzde 1,7 oranında artarken, et ve balık grubu fiyatlarında yüzde 6,3 oranında artış yaşandı. Et ve balık fiyatlarında yılbaşından bu yana yaşanan artış yüzde 121,4 oldu. Ekimde önceki aya göre süt ve süt ürünleri ile yumurta grubu harcamaları yüzde 6,3 oranında artarken, yağ fiyatlarındaki artış yüzde 4,6 olarak gerçekleşti. Gıda fiyatlarında yılın ilk dokuz aylık döneminde ise yüzde 84,8 oranında artış yaşandı. Ne yazık ki, etin tadını zaten unutan dar gelirli vatandaş, daha uygun fiyatla meyve, sebze alabilmek için pazarın kapanma saatlerini beklemek zorunda kalıyor.

24-10-23-05-yc.jpg