Yeniden yapılandırmada yeni dönem

Yeniden yapılandırmada yeni dönem
Meclis Genel Kurulu’nda yeniden yapılandırma teklifi kabul edildi. Yeniden yapılandırmadan yararlanmak isteyenler 30 Haziran 2017 tarihine kadar (bu tarih dahil) başvuruda bulunacak.

Genel Kurul'da, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi.

YENİDEN YAPILANDIRMANIN KAPSAMI

Yasa kapsamında bulunan alacaklar Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Orman Genel Müdürlüğü, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ve belediyelere bağlı tahsil dairelerince takip edilen alacaklar olup; 31 Mart 2017 tarihi dikkate alınarak belirlenmiş vergiler, gümrük vergileri, vergi cezaları, bazı idari para cezaları, sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primleri, sosyal güvenlik destek primi, ayrıca, bu alacaklara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz, gecikme cezası gibi fer'i alacaklar yapılandırılacak.

SON BAŞVURU TARİHİ 30 HAZİRAN

Yeniden yapılandırmadan yararlanmak isteyenler 30 Haziran 2017 tarihine kadar (bu tarih dahil) başvuruda bulunacak.

İLK TAKSİT NE ZAMAN ÖDENECEK

Gümrük ve Ticaret Bakanlığına, Maliye Bakanlığına, il özel idarelerine ve belediyelere bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksiti 31 Temmuz 2017 tarihine kadar (bu tarih dahil), Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı tahsil dairelerine ödenecek.

TAKSİTLE ÖDENEBİLECEK

Yasa ile taksitlerin ikişer aylık dönemler halinde azami 18 eşit taksitte ödenmesi ve borçluların başvuru sırasında 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih etmesi öngörülüyor.

PEŞİN ÖDEMELERDE YÜZDE 50 ORANINDA İNDİRİM

Peşin ödemelerde, fer'i alacak yerine Yİ-ÜFE tutarı esas alınarak hesaplanacak tutar üzerinden yüzde 50 oranında indirim yapılması, taksitle yapılan ödemelerde ise taksitler ödeme süresine göre değişen katsayılar uygulanmak suretiyle artırılarak tahsil edilecek.

İl özel idareleri ve spor kulüplerinin borçlarının ikişer aylık dönemler ve azami 36 taksit halinde toplam 6 yıl süreyle, belediyelerin borçlarının ise aylık dönemler halinde ve azami 144 eşit taksitte yapılandırılacak.

KREDİ KARTIYLA ÖDEYEBİLECEK

Vergi ve prim borçlarının kredi kartıyla ödenmesine imkan sağlanıyor.

Kanunun yayımlandığı tarihten önce tecil edilip tecil şartlarına uygun ödenmekte olan alacakların kalan taksit tutarları için düzenleme hükümlerinden yararlanılabilmesi, bu takdirde tecil şartlarına uygun olarak ödenen taksit tutarları için tecil hükümleri geçerli sayılacak.

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN VERİLEN KREDİLER

Orman köylülerine ve bu köylülerce oluşturulan kooperatiflere Orman Genel Müdürlüğü tarafından verilen krediler ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca tarımsal amaçlı kooperatiflere veya bu kooperatiflerin ortaklarına kullandırılan krediler yapılandırılıyor. Bu kapsamda; kredi alacak asıllarının tamamının, Orman Genel Müdürlüğü tarafından verilen kredilerde kredi alacak asıllarına ilişkin fer'iler yerine güncelleme oranı (Yİ-ÜFE) esas alınarak hesaplanacak tutarın, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca kullandırılan kredilerde, ödenmeyen alacağın yıllık yüzde 3 oranı esas alınarak hesaplanacak tutarın, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar başvuruda bulunarak, ilk taksiti 2017 Kasım ayından başlamak üzere, yılda 5 taksitle ödenmesi şartıyla fer'i alacaklar terkin edilmesi, yapılandırılmaya uygun ödeme yapıldığı takdirde herhangi bir faiz, zam veya katsayı uygulanmaması, ayrıca, yapılandırılmaya konu alacaklara ilişkin açılmış davalar sonlandırılması öngörülüyor.

KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ YAPI KOOPERATİFLERİNE KULLANDIRILAN KREDİLER

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesinden Organize Sanayi Bölgelerine ve Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatiflerine kullandırılan krediler yapılandırılıyor.

TÜRKİYE EMLAK BANKASI ANONİM ŞİRKETİ ADI ALTINDA

“Tasfiye Halinde Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi”nin tasfiye süreci sonlandırılarak tekrar faaliyete geçecek.

Tasfiyeden çıkan Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi'nin yeni esas sözleşmesi Genel Kurul tarafından kabul edilinceye kadar Tasfiye Kurulunun ilgili mevzuattan ve esas sözleşmeden kaynaklanan tüm yetki ve sorumlulukları ile Bankanın tüm iş ve işlemlerinde yetki ve sorumluluk Yönetim Kuruluna geçecek.

Tüzel kişiliği kaldırılarak bağlı bulundukları ilçe belediyesine mahalle olarak katılan İstanbul ili, Silivri ilçesine bağlı Sayalar, Danamandıra ve Çayırdere Köyleri ile Çatalca ilçesi Hallaçlı, Gümüşpınar, Aydınlar, Karamandere ve Yaylacık köylerinin eski köy yerleşim alanları ile Çatalca ilçesi Binkılıç Mahallesinin yerleşim alanında bulunan Hazineye ait taşınmazların yedi bin metrekareye kadar olan kısmı; 19/7/2003 tarihinden önce kullanılıyor olması ve kullanımın halen devam etmesi kaydıyla ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde idareye başvuruda bulunulması halinde, kullanıcılarına veya bunların kanuni haleflerine rayiç bedel üzerinden doğrudan satılabilecek.

ELEKTRONİK ORTAMDA TEBLİĞ EDİLEBİLECEK

İdari yaptırım kararları, Maliye Bakanlığı ile idari yaptırım kararı verenler arasında yapılacak protokoller çerçevesinde, kararı verenler adına 213 sayılı Kanunun 107/A maddesi hükümlerine göre kurulan teknik altyapı kullanılmak suretiyle Maliye Bakanlığı tarafından elektronik ortamda tebliğ edilebilecek.

BAKANLAR KURULU

Bakanlar Kurulu, Kurumun 6183 sayılı Kanuna göre takip edilen alacakları için anılan Kanunun 48/A maddesini; en az üç yıl süreyle prim yükümlüsü olup son üç yıl içerisinde verilmesi gereken bildirgeleri kanuni sürelerinde vermiş olanlardan başvuru tarihi itibarıyla vadesi bir yılı geçmemiş borcunu, borç ödemede hüsnüniyet sahibi olmasına rağmen ödeyememiş olanlar hakkında uygulatmaya ve uyumlu prim borçlularını belirlemeye yetkili olacak.

TEBLİĞLER ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILABİLECEK

Sosyal Güvenlik Kurumu görev alanı kapsamındaki tebliğler, tebliğe elverişli elektronik bir adres vasıtasıyla elektronik ortamda yapılabilecek. Elektronik ortamda yapılan tebligat muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılacak.

ELEKTRİK ENERJİSİ MÜBADELE, İTHALAT VE İHRACAT ANLAŞMALARI

Elektrik enerjisi mübadele, ithalat ve ihracat anlaşmaları ile mevcut imtiyaz ve uygulama sözleşmeleri kapsamında enerji alış ve satış anlaşmaları imzalayabilecek.

ÜRETİME GEÇEMEMİŞ ÖNLİSANS VEYA LİSANSLARA İLİŞKİN İŞLEMLER

Mevcut üretim veya otoprodüktör önlisanslarını, lisanslarını ya da lisans başvurularını sonlandırmak isteyen tüzel kişilerin bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden iki ay içerisinde Kuruma başvurmaları halinde önlisansları, lisansları veya lisans başvuruları sonlandırılarak teminatları iade edilecek.

MODEL YILI 1997 VEYA DAHA ESKİ OLAN MOTORLU TAŞITLAR

Model yılı 1997 veya daha eski olan motorlu taşıtlarını; bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten 31/12/2018 tarihine kadar ilgili mevzuat gereğince kayıt ve tescillerinin silinmesi ve hurdaya çıkarılması suretiyle il özel idarelerine veya büyükşehir belediyelerine bedelsiz olarak teslim eden ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 21 inci maddesinin (4) numaralı fıkrasında düzenlenen uygulama çerçevesinde Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Hurda İşletmesi Müdürlüğüne ait hurda müdürlüklerinden herhangi birine teslim eden gerçek ve tüzel kişiler adına, hurdaya çıkarılan taşıta ilişkin olarak 31/12/2018 tarihine kadar tahakkuk etmiş ve ödenmemiş olan motorlu taşıtlar vergisi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve 31/12/2016 tarihine kadar tescil plakasına kesilen idari para cezaları terkin edilecek.