Yerli otomobilde model polemiği

Yerli otomobilde model polemiği
Bakan Fikri Işık, TÜBİTAK’ta geliştirilen yerli otomobilin 2020’de yollarda olacağını açıkladı ve aracın prototipini tanıttı

 Ancak otomobilin ’2006 model Cadillac BLS’ olduğu iddiası ortaya atıldı.

 

Yerli otomobilde model polemiği

Bakan Fikri Işık, TÜBİTAK’ta geliştirilen yerli otomobilin 2020’de yollarda olacağını açıkladı, aracın prototipini tanıttı. Otomobilin ‘Cadillac BLS’ olduğu iddiası ortaya atıldı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobil konusunda, “Babayiğit ortaya çıktıktan sonra nerede üreteceğimize birlikte karar veririz, hatta onun tercihine bırakırız. Sonuçta bir kişi riski üstleniyorsa tercihi ona bırakmak gerek. Ama, bütün Ar-Ge’nin Gebze’deki TÜBİTAK tesislerinde başladığını söylemek lazım” dedi.

Millî Cadillac iddiası

Bakan Fikri Işık’ın prototipini fotoğraflarla tanıttığı araçla ilgili değişik yorumlar ortaya atıldı. Sosyal medyada, “Yerli otomobilimiz meğer ‘Milli Cadillac’mış’ yorumları yayınlandı. Hürriyet Gazetesi yazarlarından Emre Özpeynirci, konu ile ilgili görüşlerini açıklarken, “Yani görünen o ki, iflas eden bir şirketin modeliyle, tarih olan bir modelin kalıplarını almışız ve yerli oto yapmışız. İşte dün Bakan Işık’ın gösterdiği kamuflajlı araç, Cadillac’ın Avrupa’da başarı elde edemeyen BLS modeliyle Saab 9-3’ün karışımından başkası değil.” ifadelerini kullandı. Bakan Fikri Işık, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’na konuk olan Fikri Işık, soruları cevaplandırdı ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Fikri Işık, yerli otomobile ilişkin bir soruya, “Bir aksilik olmazsa, Türkiye’nin istikrar yönünde bir problemi olmazsa, projeyi programladığımız şekilde sürdürürsek inanıyoruz ki 2020 yılında artık insanlarımızın tercihine bir Türk markasını da sunmuş olacağız” cevabını verdi.

Elektrikle çalışacak

Fikri Işık, şöyle devam etti: “Bizim burada tercih ettiğimiz model menzili uzatılmış elektrikli araç. Bu araçta 15 kWh’lık bir batarya düşünün, bu batarya sizin 100 kilometre seyahat etmenizi sağlıyor. Şehir içerisinde bu çok rahatlıkla yetiyor. Aylık 50-60 liralık şarj maliyetiyle, ortalama 100 kilometre hız ile bir ay boyunca şehir içinde rahatlıkla gezebiliyorsunuz.” Hürriyet yazarlarından Emre Özpeynirci, yerli araca ait fotoğraflarla ilgili görüşlerini açıklarken, şöyle diyor; “... yerli otomobilin resimlerini görenler küçük çaplı bir şok yaşadı. Dışı kamuflajlı olsa da otomobil meraklıları aracın ‘Cadillac BLS’olduğunu hemen anladılar. Hele Bakan Işık’ın yerli otomobilin içini gösteren fotoğrafı sadece Cadillac logosunun kapatıldığını gözler önüne serdi... TÜBİTAK’ın 3 yıl önce iflas edip, Çinliler’in bünyesine giren İsveçli Saab’la çalıştıklarını ve 9-3 modeli üzerinde geliştirilen elektrikli araç prototipinin üzerinde çalıştıklarını duymuştum ama aracın Saab tarafından İsveç’te yine 9-3 platform üzerinde geliştirilen 2006 model Cadillac BLS olacağını inanın ben bile tahmin edememiştim.”