Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yerli tütün yasağı...

Canım memleketimde tütün ekimi-satımı yasaklandı. Bir Allah'ın kulundan "çıt" yok... 40 yılı geçen tiryakiliğime rağmen sigaranın sağlığa zararını tartışmaya niyetim yok. Sigara yapımı esnasında kullanılan kimyasal maddeler ciddi hastalıkların sebebidir. Ancak bütün dünyada tütün tüketimi gerçektir. Bugün yere göğe sığdıralamayan Osmanlının toplu iğne üretemediği dönemde en önemli ihraç ürünü tütündü ancak "Reji İdaresi"nin elindeydi. Yani emperyalist ülkeler Osmanlı'nın borçlarına karşılık üretilen tütüne el koymuştu. Şu günlerde adı bir türlü telaffuz edilmeyen "millet"in emeği, alın teri olan tütünü millîleştiren Atatürk olmuştur. 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyetinin Osmanlı'dan kalan borçları 1956'ya kadar pamuk, üzüm, kuru incir, zeytin, zeytinyağı ve tütün ihracatı ile ödenmiştir. Amerikalıların bütün dünyaya yutturduğu Virginya (Virginia) tütününün kaynağı da Bitlis ve Muş'tur... Bu illerimizden götürülen tohumlar melezleştirilip dünyanın en ücra köşelerine satılmıştır.

***

Tütün ekspertizleri ve sigara uzmanlarının kabullendiği diğer gerçek ise halen dünyanın en iyi tütününün "Aktütün" olduğudur. Aktütün neresi terör örgütünün her fırsatta askerimizi şehit ettiği Hakkari'nin Aktütün Karakolu'nun bulunduğu yer. Burada yetişen beyaz tütün artık ne ekiliyor ne de satılıyor. Bu arada tütünün sadece sigarada değil farklı alanlarda kullanıldığının altını çizelim. Yeni nesil bilmese de meraklıları araştırsın. Ünlü sigara markalı paketlerin ön yüzünde "Dünyaca ünlü Virginya ve Türk tütünü ile imal edilmiştir" ibaresi bulunurdu. Önce kota kondu sonra da yasaklandı. TEKEL'in satışı başlı başına ihanet... Genç gazeteci adaylarına tavsiyemdir. TEKEL'in kuruluşundan, satışına kadar ülkemizdeki üretim ve istihdamı, fabrika yatırımlarını, demirbaşları ve gayrimülklerini araştırıp yayınlasınlar. Kaç fabrika kapanmış, kaç ocağa incir ağacı dikilmiş? Tütün, narenciye ürünleri gibi sadece Akdeniz, Ege gibi ılıman iklimlerde yetişme... Adıyaman, Diyarbakır, Malatya, Muş, Bitlis, Hakkari ve Şırnak'ta da yetişir. Buralara hayat vermiştir. Karadeniz'in, Ege'nin, Marmara'nın her bölgesinde yetişir. Ünlü Samsun, Tokat, Bitlis markalarından bugün eser kalmamıştır. Bir dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'in keyifle içtiği Bitlis sigarası tarihin televolesi olmuştur. Türk tütününün Anadolu coğrafyasına hayat verdiği gibi ulus-devlet sürecindeki önemine dair gerçekler bu sütuna sığdırılamaz.

***

Şu günlerdeki gerçek ise içki ve tütünden alınan vergi ile başta imamlar olmak üzere devlet memurlarının maaşlarının ödenmesidir. 10 TL'lik sigaranın 8.2'si vergi. 100 TL'lik içkinin 80.20'si vergi. Dünyanın hiç bir ülkesinde böylesi ağır vergi yoktur. İthal viskinin vergi oranını İngiltere ve ABD'ye şirin görünmek için indiren AKP hükümeti yerli içkiye bindirdikçe bindiriyor. Öte yandan kaçak içki imalatı patlıyor. Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı kampanya ile sigara ve içki tüketiminde ciddi azalma olduğu iddiaları külliyen yalan. Kayıt dışı oranı hesap etmek güç. Artan genç nüfusla beraber tüketim almış başını gidiyor. Cadde ve sokak aralarında on binlerce tütüncü var. Kendi adıma 7 yıldır Adıyaman ve Bitlis tütünlerini harmanlayarak basit bir aparat ile sardığımın paketini 1,5-2 TL'ye mal ediyordum. Sigara kağıdına bindirilen yeni zam ile 4 TL'yi geçecek. Söz konusu yasak ve ağır vergiler başta Barzani ve PKK'nın ekmeğine yağ sürüyor. Kaçak sigara satışı patladı. İşçinin, memurun hatta bürokratın cebinde kaçak sigara paketi var. Ve bu sigaralardaki kimyasal katkı maddesi sağlığı tehdit ediyor, bozuyor. Sadece tütün mü? Ya pancar? Yeniçağ'da yıllardır bıkıp usanmadan yazıyoruz. Pancar şekeri yerine Conilerin mısır şurubunu... Her tür besin maddesine katıldığı. Genleri ile oynanan pirinci. Şeker hastalığı olarak bilinen diabet yüzünden SGK'nın ödediği ilaç miktarını açıklasın hükümet! Kolesterol ilaçlarına ödenen miktarı ilan etsin devlet!

Yağma Hasan'ın böreği olmuş ya memleket. Ballı ihalelerle yaptırılan köprülerin parasını ödeyebilmek için vur abalının sırtına... Geçenden beş akçe geçmeyenden üç akçe...

***

Sahi şu dumansız sigara üretimi izni ile ilgili habere rastladınız mı? AB'de izin verilmeyen ancak üçüncü dünya ülkelerinde pazar arayan şirketler kim?

Yazarın Diğer Yazıları