Yılda 1.8 milyar liralık ekmeği çöpe atıyoruz

Yılda 1.8 milyar liralık ekmeği çöpe atıyoruz
Türkiye’de her gün yaklaşık 5 milyon adet ekmek çöpe atılıyor. 100 yataklı 63 hastane yaptırmaya bedel 1.8 milyar liralık israfın yüzde 51.4’ü fırınlarda, yüzde 37.9’u ise evlerde gerçekleşiyor

Alınan tüm önlemlere rağmen Türkiye’de ekmek israfının önüne geçilemiyor. Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, araştırmalara göre, her gün 5 milyon ekmeğin atıldığını belirterek, “Günlük 5 milyon, yıllık 1,8 milyar lirayı bulan bir servet çöpe gidiyor. İsrafın yüzde 51.4’ü fırınlarda, yüzde 37.9’u evlerde, yüzde 10.7’si ise yemekhane, lokanta ve otellerde gerçekleşiyor” dedi. Ekmeğin evlerde çöpe atılmasının en önemli sebebinin gereğinden fazla alınması, uygun şartlarda saklanmaması ve kalitesinin düşük olmasından kaynaklandığını kaydeden Dr. Fadıloğlu şu önerilerde bulundu: “Her gün aynı miktarda ekmek satın almak yerine, yapacağınız yemeğe göre alın. Fırından ekmek alırken aç karnınıza almayın.  Ekmeği açıkta değil, poşette saklayın, dilimleyerek tüketin. Lokantalar ise ekmeği dilimlenmiş veya küçük ekmek olarak verebilir. Self servis tezgahlarında yemeklerden sonra yer alabilir.” 

İade gelmiyor
İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Fikri Sırtı, günlük 2,5 milyon ekmek üretilen şehirde, yalnızca fırınlara yüzde 3 ile 5 arasında iade geldiğini söyledi. Sırtı, “Bu, işin yalnızca fırınlarda olan boyutu. Buna fabrikalar, okullar,yemekhaneler, hastaneler, lokantalar ve evde çöpe atılan ekmekleri eklersek, İzmir’de, 125 bin ile 250 bin ekmek israf oluyor” dedi. Ekmek israfının yıllık ekonomik boyutu yaklaşık 1,8 milyar TL’ye karşılık geliyor. Bu tutarla beş kişilik 84 bin aile bir yıl boyunca yoksulluk sınırında geçinebilir, 128 bin asgari ücretli kişi bir yıl boyunca geçinebilir. 100 yataklı 63 hastane, 16 derslikli 394 okul, 300 öğrenci kapasiteli 217 yurt, 433 kilometrelik bölünmüş yol gibi hizmetlerden herhangi biri yapılabilir.