Yılda 5 milyar liralık suyumuz kayboluyor

Yılda 5 milyar liralık suyumuz kayboluyor
Ülkemizde suyun musluklara ulaşmadan yarıya yakınını kaybettiğimizi belirten uzmanlar, bu soruna 28 Eylül’de İstanbul’da başlayacak bir toplantıda çözüm aranacağını söyledi

Yılda 5 milyar liralık suyumuz kayboluyor

Ülkemizde suyun musluklara ulaşmadan yarıya yakınını kaybettiğimizi belirten uzmanlar, bu soruna 28 Eylül’de İstanbul’da başlayacak bir toplantıda çözüm aranacağını söyledi.

Türkiye’de yıllık 2 milyar metreküp su, yani barajdan çıkan suyun yüzde 43’ü henüz musluğa ulaşmadan kaybolup gidiyor. Su kaybının ülke ekonomisine maliyeti yılda 5 milyar TL. İklim değişikliği ve eskiyen altyapılar nedeniyle yaşanan su sıkıntılarına dikkati çekmek, kayıp ve kaçak su konusunda çözüm üretmek amacıyla 28-29 Eylül 2015 tarihlerinde İstanbul’da Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu düzenleniyor. Nüfus ve gelir düzeyinin yükselmesiyle birlikte her geçen gün suya olan talep artıyor; ancak su kayıp ve kaçakları nedeniyle suyumuzun yüzde 43’ünü daha görmeden kaybediyoruz. Gerek eskiyen altyapılardan gerekse iklim değişikliğinden kaynaklanan su kayıp ve kaçakları, su tüketiminin en yoğun olduğu yaz aylarında 2 katına çıkıyor.

Su kaybı % 10’a inmeli

Altyapı ve Kazısız Teknolojiler Derneği (AKATED) Başkanı Yasin Torun Türkiye’deki su kaybının vehametine işaret ederek, şunları anlattı: “Yeni su kaynakları bulmak, suyu arıtarak yerleşim yerlerine ulaştırmak maliyetli bir işlem. Bu nedenle yeni su kaynağı arayışından önce, şebekedeki su kayıplarının azaltılmasına öncelik verilmeli. Ülkemizde suyun yüzde 43’ünü musluğa ulaşmadan kaybediyoruz. Bu da her yıl ülke ekonomisinden 5 milyar TL’nin boşa gitmesine neden oluyor. Gelişmiş ülkelerde su kayıp oranları yüzde 10 ila 20 arasında. Düzenleyeceğimiz forumda, Türkiye’de su kayıp ve kaçakları ile nasıl mücadele edileceğini tartışacağız.” Torun, belediyeler ve su kanalizasyon idarelerinin mevcut kayıp ve kaçak oranlarını 5+4 yıl içinde yüzde 25 seviyesine çekmek durumunda kalacaklarını vurguladı. AB üyelik normlarının şartlarından birinin de su kayıp ve kaçakları konusunda mücadele olduğunu değinen Torun, AB’ye adaylık süreci devam eden Türkiye için bu konunun çok önemli olduğunun altını çizdi.