Yıldırım, “Bahçeli’nin desteği”ni yalanlamadı

Yıldırım, “Bahçeli’nin desteği”ni yalanlamadı
Başkanlığa kapıyı açan Bahçeli’ye teşekkür eden Başbakan, “330 için söz aldınız mı?” sorusuna “Yorumu siz yapın” cevabını verdi.

Başbakan Binali Yıldırım, gündemdeki konularla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. AKP kampı için Afyonkarahisar’a giden Yıldırım, kampta birçok konuyu ele alacaklarını belirtti. Yıldırım, “İstişare toplantısında anayasa değişikliğini de tabi ki konuşacağız” diye konuştu. Yıldırım şöyle devam etti: “Bizim üzerinde çalıştığımız model başkanlık modelidir. Geçtiğimiz yıllarda yapılan referandumla birlikte, Türkiye’de cumhurbaşkanı artık halk tarafından seçiliyor. Bu durumun Anayasa’ya uygun hale getirilmesi, Türkiye’nin en önemli meselelerinden biridir. MHP Genel Başkanı bu konuyu gündeme getirmesi olumlu bir adımdır. Kendisine teşekkür ediyoruz. Ülke sorunlarının çözümü konusunda geçmişte de çok duyarlı davrandı. Bugün de dediği şudur ‘Bu sorun çözülmelidir. Ama MHP’nin tercihi parlamenter sistemdir. Ancak olmuyorsa bu fiili durumun düzeltilmesi gerekir.’ Bunu düzeltecek olan da millettir. Millete gitmek için bunun en az 330 ile geçmesi gerekiyor. Bu konuda AK Parti grubunun getireceği anayasa teklifini en iyi şekilde değerlendirip, sorunun millete götürülmesinin önünü açacağını düşünüyoruz. Değerlendirme ve karar önce Meclis’in olacak. Meclis’ten geçmesi halinde millete soracağız.”

Adım adım gideceğiz

Başbakan referandum tarihiyle ilgili bir soru üzerine, “Arkadaşlar adım adım. Önce bir teklifi getirelim, komisyonlardan geçsin, genel kurulda görüşülsün. Ondan sonra da uygun bir tarih kararlaştırılır. O tarihler günler, şu an için geçerli değil. Adım adım gideceğiz” dedi. Yıldırım, “330 için MHP’den destek için bir söz aldınız mı?” sorusuna da “Ben yorum yapmayayım, sizin yorumunuza tabii olayım” diye cevap verdi. KHK çıkarılarak kamudan atılan isimlerin yeniden işe alınacağı yönünde söylentiler olduğu şeklindeki bir soruya da Yıldırım şöyle yanıt verdi: “İtiraz sayısı çok fazla. 116 bin civarında. Ama bunlar tabi mükerrer itirazlar var, illerde yapanlar var. Üzerinde çalışılıyor. Biz ne söyledik? Yani haksızlık varsa düzeltilecek. Şu anda da bu çalışmaları bakanlıklarımız yapıyor.”

Söylediklerinin önemi yok

Yıldırım, bir soru üzerine “Türkiye’nin Suriye’de yaptığı faaliyetler tamamen terör örgütlerini bertaraf etmeye yöneliktir. Aynı zamanda ülkemizin sınır güvenliğini sağlamaya yöneliktir. Bir yandan da DEAŞ başta olmak üzere PYD, YPG, biz bunları terör örgütü olarak kabul ediyoruz. Terör örgütlerine karşı yaptığımız mücadelede de kimin ne dediğinin önemi yok. Biz ülkemizin, sınırlarımızın güvenliğini sağlamak için ne gerekiyorsa bugüne kadar yaptığımız gibi bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğiz. Kimsenin toprağında, yerinde, yurdunda gözümüz yok. Kendi ülkemizin güvenliği bizim için her şeyin önünde gelir” diye konuştu. Irak’ta olanlarla Türkiye’nin her yönüyle ilgili olduğu ifade eden Yıldırım, “Irak ile 350 kilometre sınırımız var. Bu sınırı aşarak bölücü terör örgütü yıllardır başımızı ağrıtıyor. Irak her şeyden önce bu terör örgütlerini zapturap altına alması lazım. Bizim ülkemizin güvenliğini sağlamak için her türlü tedbiri almak hakkımızdır” dedi. ABD’yi Bakan Carterile yaptıkları görüşmede Münbic konusunun gündeme gelip gelmediği şeklinde soruya karşılık Başbakan “ABD bu konuda sözü var. Bu sözün de arkasında olduğunu, Amerika savunma bakanı teyit etti ve Münbiç’te hiçbir YPG PYD unsuru kalmayacak. Bunun teminatını verdiler. Bunlara silah verilmesi, ABD tarafından kullanılması yanlıştır bunları söyledik” dedi.