Yıldırım: 'Küresel bir soruna dönüşebilir"

Yıldırım: 'Küresel bir soruna dönüşebilir"
Katıldığı bir iftar programında Körfez sorununa değinen Başbakan Binali Yıldırım, "Sorunun küresel bir soruna dönüşme riski çok fazla" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Dolmabahçe Ofisi'nde iş dünyası temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Katar krizine değinen Başbakan Yıldırım, "Körfez ülkelerinde yaşanan bu krizin ümit ediyoruz ki en kısa sürede diyalag, istişare ile sona erer" dedi.

Krize ilişkin değerlendirmelerini sürdüren Başbakan Yıldırım, şunları söyledi: "Bölgenin daha fazla karışması gerilimin yükselmesi için fırsat kollayanların umutlarını boşa çıkarmalıyız. Krizin derinleşmemesi için Türkiye olarak başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere çok ciddi bir mesai harcıyoruz. Bütün bölge ülkelerinin liderleriyle ve diplomatik alanda muhataplarımızla görüşmeleri yapıyoruz ve tarafları sükunete davet ediyoruz. Burada oluşabilecek yeni bir sorun alanı, sadece bölgeyle sınırlı kalmaz. Bölgenin jeostratejik özelliği bakımından bu sorunun küresel bir soruna dönüşme riski çok fazladır."

"Bölgemizdeki sorunlar sona ersin diye Suriye'de Irak'ta gayret gösterirken yeni bir sorun ile karşı karşıyayız" ifadesini kullanan Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti: "Körfez ülkelerinde yaşanan bu krizin ümit ediyoruz ki en kısa sürede diyalog, istişare ile sona erer. Coğrafya kaderdir. Kaderimize, kardeşlik bağımıza uygun olarak devam etmeliyiz. Bölgenin daha fazla karışması gerilimin yükselmesi için fırsat kollayanların umutlarını boşa çıkarmalıyız. Krizin derinleşmemesi için Türkiye olarak başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere çok ciddi bir mesai harcıyoruz. Bütün bölge ülkelerinin liderleriyle ve diplomatik alanda muhataplarımızla görüşmeleri yapıyoruz ve tarafları sükunete davet ediyoruz. Mübarek ayda yine Müslüman ülkelerin kendi aralarında böyle bir çatışmaya girmemeleri için azami gayreti gösteriyoruz. Burada oluşabilecek yeni bir sorun alanı, sadece bölgeyle sınırlı kalmaz. Bölgenin jeostratejik özelliği bakımından bu sorunun küresel bir soruna dönüşme riski çok fazladır. O bakımdan bütün tarafların sorumlu davranması lazım ve krizin tırmanması yönünde değil, tansiyonun düşürülmesi yönünde katkı sağlanması gerekir."

İlgili Haberler