Yıldırım: "Yasal yollardan gelen kardeşlerimizin başımızın üstünde yeri var"

Yıldırım: "Yasal yollardan gelen kardeşlerimizin başımızın üstünde yeri var"
Başbakan Yıldırım, Afganistan İcra Heyeti Başkanı Abdullah ile görüşmesi sonrası ortak basın toplantısı yaptı. Yıldırım, "Yasal yollardan gelen kardeşlerimizin başımızın üstünde yeri var" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Afganistan İcra Heyeti Başkanı Abdullah Abdullah ile bir araya geldi.  Sepidar Sarayı’nda gerçekleştirilen İkili ve heyetlerarası olarak gerçekleştirilen görüşmede iki ülke konularının yanı sıra bölgesel konular ele alındı.  Görüşmenin ardından Yıldırım ve Abdullah ortak basın toplantısı düzenledi.

"Afganistan'ın ortaya koyduğu barış süreci çok anlamlıdır" diyen Yıldırım'ın konuşmasının satır başları şöyle: Afganistan'ın ortaya koyduğu barış süreci çok anlamlıdır. Taliban'ın bu tarihi fırsatı en iyi şekilde değerlendirmesini arzu ediyoruz. El sıkışma zamanı gelmiştir diye düşünüyoruz. Türkiye'de biz bu konuda iyi bir mesafe katettik. Terör olayları konusunda çok ciddi iyileşme sağladık. Bugün ülkemizi tehdit eden hiçbir terör girişimine müsaade etmiyoruz.

TİCARETE ALAN AÇALIM

Bir yandan terörle mücadele var ama bir yandan da gelecek nesillerin daha iyi şartlarda yaşaması için milletimize karşı sorumluluklarımız var. Bunun için daha fazla olumlu gündem üzerinde odaklanmamız lazım. Daha fazla ticarete ve yatırıma alan açmamız lazım. Afganistan 15 Temmuz darbe girişiminde bir kez daha dost olduğunu ortaya koydu. Türkiye'nin yanında oldunuz. Bir kez daha milletim adına teşekkür etmek isterim. 

"YASAL OLMAYAN YOLLARDAN GELENLER CİDDİ SIKINTI OLUŞTURUYOR"

Türkiye, Afganistan'dan gelen yasa dışı göç tehdidiyle karşı karşıya. 2015 yılından yapılan anlaşma çerçevesinde mülteciler ülkelerine iade ediliyor.Yasal yollardan gelen kardeşlerimizin başımızın üstünde yeri var. Ama yasal olmayan yollardan gelenler ciddi sıkıntı oluşturuyor. İçişleri Bakanlıklarımız gayet verimli bir çalışma yapıyor. İmkanlar kullanılarak bunların gönüllü bazda geriye gönderilmesi süreci de devam ediyor. Bu konudaki iş birliğinden dolayı da teşekkür ediyorum.  Mülteciler konusu zaten işleyen bir süreç Türkiye Afganistan arasında 2015'ten beri işleyen bir süreç. İlk defa gündeme gelen bir konu değil. Atılması gereken adımları atıyorlar. Bugüne kadar da bir sorun yaşanmadı. Bundan sonra da yaşanayacağını düşünmüyorum. 

FETÖ İLE MÜCADELE 

Bizim ziyaretimiz sadece FETÖ varlığı ile sınırlı değil. Asıl ziyaretin amacı varolan kardeşlik, dostluk ilişkilerini gelecek kuşaklara refah olarak aktaracak tedbirler almak. Bunları değerli dostum ile görüşme fırsatımız oldu.FETÖ'nün okullarının bir an önce ürkiye Maarif Vakfı'na devreni bekliyoruz öğretmenlerimiz geldi hazır.

İlgili Haberler