Yıldırım: "Zeytin mi daha önemli, yapılacak tesis mi?"

Yıldırım: "Zeytin mi daha önemli, yapılacak tesis mi?"
AKP Grup Toplantısında konuşan Başbakan Yıldırım 'Zeytinlik Kanunu' ile ilgili, "Neymiş zeytin alanları yok edilecekmiş. Zeytin mi daha önemli, yapılacak tesis mi daha önemli Türkiye'nin geleceği açısından" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Almanya'nın Adana'daki İncirlik Üssü'nden çekilmesiyle ilgili "Nasıl isterlerse öyle yapsınlar" dedi. 

"ZEYTİN Mİ DAHA ÖNEMLİ, YAPILACAK TESİS Mİ?"

AKP Grup Toplantısında konuşan Başbakan Yıldırım, 'Zeytinlik Kanunu' olarak bilinen ve zeytinliklerin sanayileşmeye açılmasına olanak sağlayan yasa tasarısına ilişkin olarak:

"Zeytin kanunuyla ilgili bir düzenleme  var. Maalesef daha düzenleme Meclis'te görüşülmeden yine muhalefet bir istismar alanı aramanın peşine düştü. Neymiş zeytin alanları yok edilecekmiş. Ben vatandaşlarıma gerçeği buradan anlatmak istiyorum. Geçtiğimiz 15 yıl içerisinde Veysel Hocam, zeytin ağacı sayısı yüz milyondan yüz yetmiş iki milyona çıktı mı? Çıktı. Zeytin tarihinden bugüne kadar yüz milyon zeytin ağacı varlığımız var, AK Parti iktidarında bu sayı yüz yetmiş iki milyona çıkmış. Peki zeytin üretiminde dünya ikincisi yapan Türkiye'yi kim, AK Parti. Getirilen düzenleme ne? Zeytin alanı olan yerlerde maalesef geçmişte birtakım yanlış uygulamalar, hukuksuz uygulamalarla sanayi tesisleri yapılmış. Ve dolayısıyla o zeytin alanları kullanılamaz hale gelmiş. Biz onunla ilgili düzeltme yaptık. İkincisi de sanayi bölgesindeki zeytin alanlarını üç kilometre yakınına kadar asla hiçbir tesis yapılmayacak. Ancak üç kilometre daha fazla mesafede yapılabilecek. Bu kurula gelecek, değerlendirme yapılacak. Müspet bir karar çıkarsa bakanlığa gidecek. Kamu yararını sağlayan şeyleri yapmalıyız. Zeytin mi daha önemli, yapılacak tesis mi daha önemli Türkiye'nin geleceği açısından. Bir kaşık suda fırtına koparmamak lazım. Muhalefetin derdi üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek. Vatandaş istemiyorsa, istemediğini zorla yapacak halimiz yok" dedi.

"BEKLENTİMİZ TATLIYA BAĞLANMASI" 

Partisinin grup toplantısındaki ilk gündem maddesi ise Arap Yarımadasındaki krizdi.

Yıldırım, "Irak ve Suriye krizi bitmeden yeni bir kriz ortaya çıktı. Türkiye olarak gelişmeyi üzüntüyle karşılıyoruz. Bu meselenin çözümü için Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere hükümetimiz diplomatik temasları başlattı. Beklentimiz aralarındaki bu meseleyi tatlıya bağlamalarıdır" dedi.

Yıldırım, "Mübarek ramazan ayına yakışan dostane bir diyalogun geliştirilmesi için Türkiye olarak aktif tutumumuzu sürdürmeye devam edeceğiz. Devletler arası ilişkiler asılsız haberler yüzünden yara almamalıdır" diye konuştu.

ABD'YE TEPKİ

Terörle mücadeleye ilişkin bilgiler de veren Yıldırım, "Bölücü terör örgütüne ağır bir darbe indirdik. Güney sınırımızı güvene almak için başlattığımız çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı" ifadelerini kullandı.

Yıldırım, Rakka operasyonu üzerinden YPG ile işbirliği yapan ABD'yi de eleştirerek şu değerlendirmeleri yaptı:

"Bu konuyla ilgili defalarca ikazlarımıza rağmen müttefikimiz Birleşik Devletler, bir terör grubuyla diğer terör grubunu yok edebileceğini düşünerek işbirliğine gitti. Rakka operasyonu ile ilgili gerekli tedbirleri alıyoruz. Ülkemiz için tehdit oluşturan hiçbir duruma izin vermeyeceğiz. Ülkemiz için tehdit oluşturan hiçbir duruma müsaade etmeyeceğiz. Rakka'da ya da o bölgede herhangi bir noktada güvenliğimizi tehdit eden bir durumla karşılaşırsak gereken cevabı anında veririz. Türkiye'nin hassasiyetleri ve kırmızı çizgileri bellidir ve bunlar asla değişmeyecek."

KIDEM TAZMİNATI AÇIKLAMASI

Kıdem tazminatı düzenlemesine de değinen Yıldırım, "Çalışanlarımızın hiçbirinin kazanılmış hakkına halel gelmesine izin vermeyiz. Buna kıdem tazminatı da dahil. Çalışanlarımız merak etmesinler" ifadelerini kullandı.

"İÇTÜZÜKLE İLGİLİ ADIMLARI ATACAĞIZ"

Anayasa değişikliği sonrası uyum yasalarının çıkarılması için gerekli çalışmaları başlatacaklarını dile getiren Yıldırım, "Önümüzdeki hafta içtüzükle ilgili adımları atacağız. Amacımız meclis'in daha iyi çalışması ve zaman kayıplarının önlenmesi" dedi.

Partisinin grup toplantısı sonrasında Almanya'nın İncirlik'ten çekilme kararını değerlendiren Yıldırım, "Herhangi bir karar yok bizim tarafımızdan alınan, nasıl isterlerse öyle yapsınlar" dedi.

 

İlgili Haberler