Yıldırım'dan siber güvenlik açıklamas

Yıldırım'dan siber güvenlik açıklamas
Başbakan Yıldırım, BTK'da yaptığı konuşmasında siber güvenliği milli güvenliğe entegre etmeyi hedeflediklerini söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nda (BTK) düzenlenen Bilgi Güvenliği Konferansı'nda konuştu. 

Siber güvenliğe dikkat çeken Başbakan Binali Yıldırım, hedeflerinin siber güvenliği milli güvenliğe entegre etmek olduğunu söyledi. Yıldırım, "En büyük hedefimiz siber güvenliği milli güvenliğe entegre etmek. Saldırıları yapılmadan tespit etmek" ifadelerini kullandı. 

Yerli yazılım konusuna değinen Yıldırım, "Başkasının aklıyla yapılan şey sizi yalnız bırakabilir dedi. Teknoloji ve yerli ürün konusunda demek ki daha çok gayret edeceğiz. Bunu yaptığımızda hem ekonomimiz hem milli güvenliğimiz daha çok gelişmiş olacak" şeklinde konuştu. 

Binali Yıldırım'ın konuşmasından satır başları şöyle; Amerika 2009'da Siber Savaş Komutanlığı kurdu. İngiltere siber eğitimler vermeye başladı. Daha sonra diğer ülkeler de siber savunma güçlerini kurdular. Siber saldırıların ülke ekonomilerinde ciddi yıkıcı etkileri var. 2012 yılında İngiltere'nin yaşadığı siber saldırının ülke ekonomisine verdiği zarar 27 milyar sterling olarak hesaplanmış. Geçtiğimiz yıl bilişim güvenliğine harcanan para 81 milyar dolar. Bu rakam önümüzdeki sene 170 milyar dolara çıkacak yani lineer bir artış yok. 

Türkiye olarak haberleşme ve iletişim teknolojilerine yaptığımız yatırımlarla çok hızlı bir dönüşüm gerçekleştirdik. Türkiye'de 2002 yılında geniş bant internet yoktu. Telefonla çevrilerek internete bağlanılıyordu. Şimdi geniş bant var mobil internet var. 21 milyar dolar ciro bugün 100 milyar doları aşmış durumda. 77 milyon mobil 11 milyon sabit geniş bant abonemiz var. Aslında bilgi toplumu demek internet erişimi demek. Bilgi toplumu oldu Türkiye, ortalama 65'in üzerine çıktı. 

Bilgi ve iletişim ağındaki kullanımın gelişmesiyle sorun başladı. Onun için burada tedbirleri almak mecburiyetindeyiz. İleride karşılaşacağımız sorunları şimdiden görmemiz ve tedbir almamız lazım. Gelecek gençlerimizin daha iyi bir Türkiye'ye sahip olması için bize görev düşüyor. Bu tedbirlerin alınması için üç tane temel unsur var. Birincisi insan; insanın olmadığı yerde hiçbir şey olmaz. Bütün iyilikler de kötülükler de insanın olduğu yerde. Teknolojiyi hayatın merkezine alan insanı yani kullanıcıyı bilinçlendirmek işin başlangıcı. Burada da atılacak ilk adım farkındalık.

Gelecek beş yıl içerisinde dünyada bir buçuk milyon siber güvenlik uzmanına ihtiyaç duyulacak. Bu oranı Türkiye'ye uyguladığımız zaman 30 bin siber güvenlik uzmanı ihtiyacı olacak. 

İkinci unsur düzenleme; bunun bir yasal dayanağı olacak. Bunun da adımlarını önceki yıllarda attık ve bu işin sorumlusunu Ulaştırma Bakanlığı olarak belirledik. 

Üçüncüsüne geldiğimizde buraya yönelik teknolojiye yoğunlaşmamız gerekiyor. Milli yazılım, milli donanım; eğer işin aklı sizde değilse o iş sizin değil. Beyninin başkasına ait olduğu bir araç size sadakatle hizmet etmeyebilir. 

Bütün Türkiye'de içten yanmalı motor yapabilen bir kabiliyet var. Bunun üzerinde patentlere sahip değilseniz asla tanınmıyorsunuz. 

Ayrıca siber güvenliğin diğer unsurlarından biri de ulusal kamu veri entegre merkezini de kurup kamu verilerini güvenli bir ortamda muhafaza etmek. Ülkemizin geleceğe yönelik uzman ihtiyacını koşar adımlarla giderek tanımlamak zorundayız. Büyük veri analiz altyapısı oluşturmaya karar verdik. 

İlgili Haberler