Yıllarca Afganistan’da mimar olarak çalışan Türk kadın Afgan göçünün sonunda başımıza neler geleceğini açıkladı

Yıllarca Afganistan’da mimar olarak çalışan Türk kadın Afgan göçünün sonunda başımıza neler geleceğini açıkladı
Kaçak sığınmacı olan binlerce Afgan’ın kayıt altına alınmadan sınırlardan geçmesi kamuoyunda büyük yankı uyandırırken sosyal medyada vatandaşlar tepki vermeye devam ediyor.

Afganistan’ı avucunun içi gibi biliyor

Türkiye’nin birkaç farklı ilinde çekilen videolarda binlerce Afgan’ın sınırlardan rahat bir şekilde geçmesi sosyal medyada gündem olmuştu. Sosyal medya aracılığıyla kamuoyuna sunulan görüntülerin ardından, vatandaşların çoğu düzensiz ve kayıtsız olarak geçiş yapan sığınmacıların geri gönderilmesini istediklerini dile getirdi.

Uzun yıllar Afganistan''da mimarlık yapan bir sosyal medya kullanıcısı ise Afganistan kültürünü detaylı bir şekilde anlatarak paylaştı.

İşte o paylaşım:

Yazmayacaktım.

Ama dayanamadım.

Asya ülkelerinde, özellikle de Afganistan''da pek çok projede bulunmuş bir kişi olarak Afgan halkını çok iyi tanıyan bir kişiyim.

Bu konuda yorumlar yapan kişilerin pek çoğu malesef gerçek bilgiye sahip değil. Biraz da benden dinleyin.

Afgan halkı diye bir halk yok. Orada kavimler var. Özbek, Türkmen, Tacik, Hazara, Peştun vb. gibi. Kimse kendisine "ben Afganım" demez. Her kavim kendisine özel dil ve lehçesiyle konuşur. Halk veya ulus bilinci yoktur, kavimler birbirini sevmez.

Mesela bir iş yerinde farklı kavim insanlarını bir arada çalıştıramazsınız. Birbirlerinin kuyusunu kazarlar. Bu kavimler birbirlerinden kız alıp vermezler.

Maddi durumu iyi olan ve ülke yönetiminde söz sahibi olanlar Peştun''lardır. Peştunca konuşurlar. Afganistan''ın gerçek sahibi kendilerinin olduğunu savunurlar. Tüm Cumhurbaşkanları Peştun''lardan çıkmıştır.

Taiban''ın kime anlamı "talebeler" demek. 3 tip Taliban vardır. Birincisi Rus işgaline karşı ortaya çıkmış ilk oluşumdur. Bunlar gerçek anlamda kuvayı milliye misali oluşumdur. Artık kalmamışlardır. İkincisi Pakistan Medreselerinde yetişenlerdir.

Bunlar sapık şeriatçı tiplerdir. Üçüncüsü ise şu ankiler, yani ABD''nin maaşa bağladığı çapulcu sürüsüdür. ABD bu Taliban ile ülkedeki kaosu bilinçli olarak sürdürmektedir.

ABD 20 yıllık işgali boyunca Afganistan''a hiçbir katkı sunmamıştır. Kasaba ve şehir büyüklüğündeki korunaklı askeri kamplarından çıkmamıştır. Afganistan''ın yer altı madenlerini ve tarihi eserlerini kamplardan hava yolu ile ABD''ye taşımıştır.

Sosyal medyada dolaşan bazı fotoğraf ve videolar Afganistan''a ait değil İran''a aittir. Afganistan hiçbir dönemde lâik ve medeni bir toplum görüntüsü sergilememiştir. Dünya''daki cehâletin ve ilkelliğin merkezidir.

Afganistan''da okuma yazma oranı erkeklerde %18 civarında, kadınlarda %1 civarındadır. Din bilgileri kulaktan dolmadır. Kadının adı yoktur. Çatal bıçak kullanmayı bilmezler. Tuvalet eğitimi sıfırdır.

Kolay eğitilmezler. Eğitildiğini düşündüğünüz an çabucak aslına rücû edip vahşileşirler. Yalan milli spor gibidir. Rüşvetsiz devlet düzeni bilmezler. (Kimse Afgan düşmanlığı yaptığımı düşünmesin. Benim iyi dostlarım da var. Sadece genel bilgi veriyorum)

Her ailenin ortalama 10 ve üzeri çocuğu vardır. Bu ülke emperyal devletler tarafından bilinçli olarak câhil ve fakir bırakılmaktadır. Devleti yönetenler dış yardımları kendileri paylaşıp halka çok azını yansıtmaktadır.

Ülkemize kaçak giren Afgan göçmenler geçici ikâmet verilerek kontrol altında tutulmalıdır. Bir planlama çerçevesinde iş gücünden faydalanılmalıdır. Bu göç durumunun faturası BM ile organize edilip karşılanmalı ve Türk Halkının sırtına yüklenmemelidir.

Eğer Afganistan gelen bu düzensiz göç kontrol edilmezse ülkemizde ne gibi huzursuzluğa sebep olabileceğini kimse kestiremez. Çünkü bu insanlar 500 yıl geriden geliyor. İlkel ve vahşi. (Umarım kimseyi incitmemişimdir. Durum tespiti yapmaya çalıştım sadece)

İlgili Haberler