Yıllık enflasyon alarm veriyor

Yıllık enflasyon  alarm veriyor
Son zamların ay sonunda yapılması ve ağustos ayı hesaplarına aktarılması nedeniyle Temmuz'da tüketici fiyat artışı yüzde 0.55'de kaldı. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 15.85, stok maliyetini yansıtan üretici fiyatlarında yüzde 25 arttı.

Temmuz ayı içinde ekmek, simit, elektrik ,doğal gaz fiyatlarına yapılan zammın ay sonuna denk gelmesi sebebiyle geçen ayki enflasyon hesaplarına girmemesinden dolayı, Temmuz ayı enflasyonu TÜFE'de yüzde 0.55 gibi piyasa beklentisinin altında kaldı. Türkiye İstatistik Kurumu temmuz ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Stok maliyetini ortaya koyan ÜFE ise temmuzda yüzde 1.77 artış gösterdi. Yıllık enflasyon TÜFE'de yüzde 15.85, ÜFE'de ise yüzde 25'i buldu.

Yıllık ÜFE'nin yüzde 25'ı çıkması özellikle, kiracıları etkileyecek. Kira artışları ÜFE üzerinden yapıldığı için, bu yıl bin lira kira ödeyen ve kontrat süresi ağustosda dolanlar, yüzde 25 enflasyon artışıyla gelecek yıl için bin 250 lira kira ödeyecek.

Çekirdek enflasyon ise yıllıkta 15.10 seviyesinde yer aldı. TÜFE, ilk 7 ayda yüzde 9,77, ÜFE ise yüzde 17.56 artış kaydetti.

İktisatçılar ÜFE'deki yıllık yüzde 25'lik artışın, önümüzdeki aylarda tüketici enflasyonuna yansımasının beklendiğini söylediler. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise özel bir televizyonunun canlı yayınına katılarak,"Enflasyon ve faizlerin aşağı yönlü inmesini önümüzdeki dönemde göreceğiz. 2019 yılı itibariyle tek haneli enflasyonu göreceğiz inşallah" dedi. Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) yer alan ana harcama gruplarında, temmuzda aylık bazda en yüksek artış yüzde 2,26 ile lokanta ve

oteller grubunda gerçekleşti. Ev eşyasında yüzde 1,82, eğlence ve kültürde yüzde 1,62, sağlıkta yüzde 1,20 ve konutta yüzde 1,10 artış kaydedildi. Temmuzda ana harcama grupları itibarıyla en fazla düşüş gösteren grup yüzde 3,07 ile giyim ve ayakkabı oldu. Gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,28 ve haberleşmede yüzde 0,11 düşüş gerçekleşti. TÜFE'de yıllık bazda en yüksek artış, yüzde 24,21 ile ulaştırma grubunda görüldü. Geçen ay endekste kapsanan 407 maddeden 52 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 279 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 76 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş kayıtlara geçti.

Bakan Albayrak televizyondaki programda yeni adımlar olup olmayacağına yönelik soruyu şöyle yanıtladı: "Piyasadaki dalgalanma ve oluşabilecek kırılganlığı azaltma noktasında enflasyonun dizginlenmesi için ciddi bir hedefimiz var. BDDK'nın tebliği önemli. Cari açığın dengelenmesi. Türkiye hem mali disiplinle fiyat istikrarından ve büyümeden taviz vermeyecek. Dün önemli bir adım attı BDDK. MB'nin adımları hakeza öyle. Türkiye ekonomisi son 1-1,5 yıldır farklı muamelelere maruz kaldı. Risk primi gerçekçi değil. Bunun aşağı yönde kırılacağı ile ilgili hiçbir şüphem yok. Enflasyon ve faizlerin aşağı yönlü inmesini önümüzdeki dönemde göreceğiz."

ZAM ŞAMPİYONU LİMON

Tüketici fiyatları bazında temmuzda bir önceki aya göre en yüksek fiyat artışı yüzde 12,86 ile limonda oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, fiyat artışında

limonu, yüzde 12,35 ile rakı, yüzde 11,88 ile domates izledi. Geçen ay en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 23,66 ile erikte gerçekleşti. Bunu, yüzde 20,09 ile şeftali, yüzde 17,37 ile dolmalık biber, yüzde 16,95 ile karpuz, yüzde 14,53 ile patates, yüzde 13,54 ile taze fasulye, yüzde 13,38 ile

patlıcan, yüzde 6,51 ile çocuk tişörtü izledi.

"%25 KİRA ARTIŞI ÜRÜN FİYATINA YANSIYACAK"

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Kira artışları enflasyon oranını geçmemeli ki enflasyonla mücadelede sınıfta kalmayalım" ifadesini kullandı. Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, kira artış oranları hesaplanırken Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksinin (Yİ-ÜFE) dikkate alındığını anımsattı. Artış oranlarının enflasyonun üzerinde olmaması gerektiğini belirten Palandöken, "Okul, hastane, belediyelere ait gayrimenkullerin ve özellikle kantinlerin kira artış oranının yüzde 20-25 seviyelerine çıkması maliyetleri artırıp fiyatlara zam olarak yansımaktadır. Başta belediyeler, üniversiteler ve

il özel idareleri kira artışlarında Yİ-ÜFE oranını dikkate almalı. Kira artışları enflasyon oranını geçmemeli ki enflasyonla mücadelede sınıfta kalmayalım" değerlendirmesinde bulundu. Palandöken, yüksek kira artışlarının hem esnafın hem de vatandaşın bütçesini olumsuz etkilediğini vurgulayarak, Borçlar Kanunu'na göre konut ve iş yerlerindeki kira artışının Yİ-ÜFE oranının 12 aylık ortalamasının üzerinde olamayacağını aktardı.

 

İlgili Haberler