Yılmaz: Siz tatile mi gidip geliyorsunuz?

Yılmaz:  Siz tatile mi gidip geliyorsunuz?
CHP Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz,  “Rakka operasyonu tamamen hükümetin ABD’ye yaranmak için ortaya attığı bir operasyondur. Siz tatile mi gidip geliyorsunuz?” diye sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz,  “Rakka operasyonu tamamen hükümetin ABD’ye yaranmak için ortaya attığı bir operasyondur. Siz tatile mi gidip geliyorsunuz?” diye sordu.

Yılmaz, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Rakka operasyonu ve güvenli bölge tartışmalarına değinerek şöyle dedi:

“Rakka operasyonu tamamen hükümetin ABD’ye yaranmak için ortaya attığı bir operasyondur. Türkiye’nin Rakka’da hiçbir ulusal önceliği yoktur.

“TÜRKİYE BURADA AKINTIYA KÜREK ÇEKİYOR”

Diğer taraftan Türkiye’nin gündeminde olması gereken Afrin ile ilgili ve Fırat’ın doğusundaki alanlarla ilgili bir strateji yok. Dolayısıyla Türkiye burada akıntıya kürek çekiyor. Ve bir başkasının oyun planıyla hareket ediyor.

Daha fazla aşağıya sarkılmaması, Rakka’ya gidilmemesi gerektiğini düşünüyor ve bu konularda uyarılarda bulunuyoruz.

“SİZ TATİLE Mİ GİDİP GELİYORSUNUZ?”

Hükümet bir U dönüşü içerisinde. Önce ‘Rakka’ya gideceğiz’ deniyor. Sonra Afrika ziyaretinden dönüşte ‘El Bab’daki işimizi tamamlayıp Rakka’ya gitmeyeceğiz’ deniyor. Sonra yeni Amerikan yönetimiyle özellikle CIA Başbakanı’nın buraya yaptığı ziyaretten sonra tekrar Rakka konusu gündeme geliyor. Siz tatile mi gidip geliyorsunuz? Bu tatil planını iptal etme işi değil ki?

Bu saçma bir plan. Türk Ordusu, PYD’nin, YPG’nin şu anda kontrol ettiği alanı yararak mı geçecek Rakka’ya.

Biz bir de Rakka’ya niye gidiyoruz? Yani Amerika bizi oraya istiyor diye PYD’yi meşrulaştırmak istiyor diye Türkiye’deki yönetim bunu gündeme alıp Türkiye’nin kredibilitesini sıfırlamak mı istiyor? Niçin istiyoruz bunu?

Rakka işi ve hevesinden hükümetin uzak durması gerektiğini söylüyoruz.

"SURİYE’NİN BİR FELAKETİ OLACAĞINI BİLMEMİZ GEREKİYOR”

Bir de vatandaşlık konusu var Suriyelilere.

Bu güvenli bölgeyi niye tesis ediyorsunuz? Güvenli bölgeyi tesis ettiğiniz zaman oranın güvenliğini kim sağlayacak? Sizin eğittiğiniz ÖSO unsurları mı sağlayacağını mı düşünüyorsunuz? Suriye’de bir çözüm olmadan, Suriye’nin geleceği ile ilgili bir karar verilmeden, Suriye’nin toprak bütünlüğünü sağlayacak bütün unsurlar devreye sokulmadan Suriye’de parça başı bir çözümün Suriye’nin bir felaketi olacağını bilmemiz gerekiyor.”

Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarının hatırlatılması üzerine Yılmaz, şu yanıtı verdi:

“Rakka planı bizim bir planımız değil. Sırf ABD ile pek çok konuda ters düştük dolayısıyla biraz uyumlu çalışabilmek için onların önceliği olan bir konuyu biz kendi önceliğimizmiş gibi ele alalım anlayışından kaynaklanıyor.

Güvenli bölge eğer bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararına dayanmıyorsa yani hukuki bir zemini yoksa geçerliliği yoksa o hukuki olarak bir şey ifade etmez.

İkincisi güvenli bölge demek uçuşa yasak bölge demektir. Uçuşa yasak bölge de demek aynen bir zaman Irak’ta uygulandığı gibi onu denetleyecek bir kuvvetin konuşlandırılması demektir. Irak’ta bunu Çekiç Güç ile yaptılar. Suriye’de de başka bir kuvvetle yapacaklardır demektir.

Suriye’nin esasen şu anda birinci öncelik Suriye’deki siyasi çözümdür. Suriye’nin toprak bütünlüğünün sağlanmasıdır. Parça başı çözüm Suriye’nin parçalanmasıdır. Bu Suriye’yi parçalar. Amerika’da kendi güvenli bölgelerini oluşturacak, İran yarın kendi güvenli bölgelerini oluşturacak, Hizbullah kendi güvenli bölgelerini oluşturacak, Esad kendi bölgelerini oluşturacak.”