Yine aynı ‘tezgah’

Yine aynı ‘tezgah’
Yine aynı ‘tezgah’

CIA ve dış güçlerin yardımıyla işgal ettiği Kuzey Irak’ta bir kukla devlet kuran ABD, benzer oyunu Suriye’de de oynuyor.

Suriye’de dış güçlerin kışkırtmasıyla birkaç aydır yaşanan ayaklanma ve Şam yönetiminin bu ayaklanmayı bastırmak için aldığı önlemlerle dökülen kan, ABD’nin kotarıp sahneye koyduğu Büyük Orta Doğu Planı (BOP) ve beraberindeki Genişletilmiş Orta Doğu Planı’nın (GOP) yeni ancak bilinen bir adımını oluşturuyor. Başta CIA olmak üzere dış güçlerin yardımıyla işgal ettiği Kuzey Irak’ta bir kukla devlet kuran Washington, benzer oyunu Suriye’de de oynuyor. Bugün de Suriyeliler Türkiye’ye sığınmaya başladı. Türkiye’ye gelen sığınmacı sayısı 3 bini aştı. Suriye’den kaçarak Türkiye’ye gelen ve Hatay’a yerleştirilen Suriyeliler, Halepçe olayını hatırlatıyor. Halepçe katliamından kaçıp Türkiye’ye sığınan 500 bin Kürt, dört yıl boyunca ülkemizdeki kamplarda yaşamıştı. 1988 yılında, ayaklanan Kürt isyancıları bastırmak için, Saddam’ın Irak ordusunu devreye sokması ve ardından Halepçe’deki katliam yüzünden Kürtler Türkiye’ye gelmişti. Bu sığınmacılarla birlikte ülkemize sızan PKK’lı teröristler, büyük sıkıntı yaratmıştı.


Büyük Kürdistan 
Böylece, peşmerge başı Mesud Barzani’nin dilinden düşürmediği, Türkiye, İran ve Suriye’yi kapsayan “Büyük Kürdistan planı adım adım yürümeye devam ediyor. Barzani, Türkiye, Suriye ve İran’daki Kürtlerin tek devlet olacağını söylemişti. Kürt lider, hedefe ulaşmada AKP’nin de desteğini ima etmişti.


Ankara altını oyuyor
Tüm bu gelişmelerle birlikte, AKP hükümeti de Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad yönetiminin altını oymak için hiçbir fırsatı kaçırmıyor. ” BOP eşbaşkanı “ Başbakan Tayyip Erdoğan’ın AKP hükümeti, Suriye muhalefetini iki kez Antalya’da ağırladı ve ayaklanmanın güçlenmesine çanak tuttu.

Kışkırtılarak ayaklanan ve kaçıp Türkiye’ye sığınan Suriyeliler  1988’de sınırımıza yığılan 500 bin Kürt mülteciyi hatırlatıyor.

Rice: BOP ile Türkiye ve 22 ülke değişecek
Başkan George Bush döneminde Dışişleri Bakanı olan Condoleezza Rice, Büyük Orta Doğu Planı (BOP) ile ilgili en çarpıcı açıklamayı ABD’nin Irak’ı işgalinden sonra yapmıştı. Önceleri, ABD’nin güvenlikten sorumlu danışmanı (sonra dışişleri bakanı) Rice’ın 2003’te Washington Post gazetesinde yayınlanan “Transforming The Middle East” (Orta Doğu’yu dönüştürmek) başlıklı yazısında Fas’tan Basra körfezine kadar Ortadoğu’da bulunan 22 devletin yönetim, sınır ve haritalarının değiştirileceğini, Türkiye’nin de bunların içinde olduğunu belirtmişti.

Erdoğan: BOP’un eş başkanı

Başbakan Tayyip Erdoğan, daha önce yaptığı konuşmalarda BOP’un eşbaşkanı olduğunu ilan etmişti:
- Büyük Orta Doğu Projesi var ya, bu proje içerisinde Diyarbakır bir merkez, bir yıldız olabilir. (16 Şubat 2004)
- Geniş Büyük Orta Doğu Projesi’nde demokratik ortak olarak bir görev üstlendik. Şu anda Orta Doğu üzerindeki ülkelere yapmış olduğumuz ziyaretler de, bunun açık örnekleridir. (8 Haziran 2005)
- Türkiye’nin Orta Doğu’da bir görevi var. Biz BOP’un eşbaşkanlarından biriyiz. Bu görevi yapıyoruz. (4 Mart 2006)
- Büyük Orta Doğu Projesi’nin amacı bellidir. Burada Türkiye’ye de bir görev verildi ve biz bu görevi üstlendik. (13 Ocak 2007)