“Yoksulluk toplumda istismar edilmemeli”

“Yoksulluk toplumda istismar edilmemeli”
Prof. Joseph Stiglitz “Bazı kurumlar ‘Ben yoksullara en iyi hizmeti nasıl veririm?’ yerine ‘Onlardan en iyi nasıl faydalanabilirim?’ diye soruyor. Buna ‘aptal avı’ deniyor” dedi

Nobel ödüllü ekonomist Prof. Dr.  Joseph Stiglitz, bir toplumda eşitsizlik duygusu kadar tahrip edici başka bir duygu  olmadığını belirterek yoksullara yapılan yardımların istismar edilmemesi gerektiğini söyledi. Hizmetlerin ve malların piramidin en altındakilere sunulması çok karlı olabileceğiuni belirten Prof. Stiglitz  “ Ama bazı kurumlar ‘Ben yoksullara en iyi hizmeti nasıl veririm?’ yerine ‘Onlardan en iyi nasıl faydalanabilirim?’ diye soruyor. Buna ‘aptal avı’deniyor. İş dünyasında birçok faaliyet, ‘yolacak kaz’ arayışında yapılıyor. Daha az eğitimi olanlar ve sofistike değilse devletler bu kazlardan oluyor. Bu nedenle çok aktif bir sivil toplum olmalı. Devletin düzenleyici sistemi çok aktif olmalı. 

Büyüme masalı
Piramidin en altındakilere sunulan hizmetler ve mallar çok karlı olabilir ama bunlar istismar edilmemeli” dedi. ABD’li ekonomist Joseph Stiglitz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı İstanbul Uluslararası Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi (UNDP IICPSD) işbirliğinde gerçekleştirilen Özel Sektörün Yoksullukla Mücadele ve Sosyal İçermedeki Rolü Konferansı’nda bir konuşma yaptı.
Yaygın olan “Ekonomi büyürse, herkes bundan faydalanır” görüşünün aslında geçerli olmadığını savunan Stiglitz, Amerikalılar’ın çok büyük bir kısmının ülkenin artan refahından pay sahibi olamadığını söyledi. Ekonomik büyümenin toplumun her kesimi tarafından paylaşılmadığını belirten Stiglitz, “2008’deki resesyondan bu yana oluşan kazanımların yüzde 95’i en üst kesime gitti. Bu ekonomik büyüme, yalnızca bazı kesimleri kapsamına almamakla kalmıyor, yoksullara karşı da bir tavır geliştiriyor. Ekonomik büyüme yaşandığında bundan en fazla mağdur olanlar en alt gelir grubunda bulunanlar oldu” diye konuştu. GSYH’nin ekonomik büyümeyi belirlemek için iyi bir ölçüt olmadığına işaret eden Stiglitz, GSYH’nin toplumdaki eşitsizliğin yansıtılması için gerekli ölçümü yapmadığını ifade etti. 

Vergi sistemi
Türkiye’deki vergi sistemine ilişkin bir soruya Stiglitz, “Vergilerin GSYH’ye oranıyla ilgili sihirli bir rakam yok ama genel olarak başarılı ülkelerde yüzde 20’den fazla olmalı. Doğrudan vergiler daha yüksek olmalı. Daha iyi vergi matrahı olmamasının engellerinden biri gelirin ölçülememesidir. Türkiye gelirde öyle bir aşamada ki doğrudan vergilere daha fazla sırtını dayamalı” yanıtını verdi.