Yokuş: "2018 vergi yılı olacak"

Yokuş: "2018 vergi yılı olacak"
Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, 2018 yılının vergi yılı olacağını ileri sürerek, "Hükümet, verdiği ücret artışından iki kattan fazlasını vergi olarak almaktadır" dedi.

Bünyamin Öztürk / Yeniçağ 

Döviz ve enflasyonun kontrolden çıktığını ifade eden Yokuş, Türk lirasının hızla değer kaybettiğini belirtti. Yokuş, şöyle devam etti:

"Türk lirasının alım gücü hızla eriyor. Ekonomik ve sosyal konulardaki gelişmelere bakıldığında 2017 yılı kaybedilmiş bir yıl olarak görünüyor. Dövizdeki yüksek artışın yanında, enflasyonun çift haneli rakamlara ulaşması, ekonomik istikrarsızlığa yol açmış, işsizliğin artmasına, vatandaşımızın alım gücünün azalmasına sebep olmuştur. Hükümetin 2018 yılı için 'Vergide Yeniden Değerlendirme Oranı' olarak ifade ettiği yüzde 14,47 oranında tüm vergileri artıracak olması, ayrıca TBMM'den bu vergileri yüzde 50 oranında artırma yetkisi alması durumun vahametini gösteriyor."

Yüksek vergilerin dar ve sabit gelirlilerin kâbusu olacağını aktaran Fahrettin Yokuş, "Vatandaştan vergi alma konusunda şahinleşen iktidarın, çalışan ve emeklilere zam hususunda oldukça cimri davrandığı 2018 yılında da görülecektir" diye konuştu. Yokuş sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hükümet, verdiği ücret artışından iki kattan fazlasını vergi olarak geri almakta. Ne yazık ki, memurlar iki defa vergi adaletsizliğine maruz kalacaklardır. Alacakları ücret artışının iki katı oranında vergi artışı ile bedel öderken, emekli ve işçilerle birlikte bir de yıl içinde vergi dilimleri artışı nedeniyle kayba uğrayacaklardır. 2500 TL vergi matrahı olan bir memur, yüzde 15 vergi diliminden Haziran ayında yüzde 20 vergi dilimine geçecek ve yıllık fazladan ödeyeceği vergi 850 TL olacak."

Memurların vergi dilimlerinden dolayı yaşadığı ekonomik kayıpların telafi edilmemesine tepki gösteren Yokuş, "Memurlar da vergilerini düzenli ödüyorlar. Neden diğer mükelleflere tanınan yüzde 5 oranında vergi indirimi memurlara yapılmıyor?" diye sordu.