YPG: Tabka kentini ve barajını ele geçirdik

YPG: Tabka kentini ve barajını ele geçirdik
Çoğunluğunu YPG’nin oluşturduğu ABD destekli SDG, Tabka kentini ve barajını ele geçirdiğini açıkladı. Tabka, IŞİD’in Suriye’deki kalesi Rakka’ya giden yol üzerinde bulunuyor.

ABD destekli, başını terör örgütü PKK/YPG'nin çektiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Tabka kentini ve barajını ele geçirdiğini açıkladı. SDG haftalardır, ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin hava saldırılarının da yardımı ile bölgeye IŞİD örgütünden geri almaya çalışıyordu.

IŞİD militanları özellikle Tabka'nın kuzeyinde ve baraj duvarı çevresinde SDG güçlerine karşı direnmişlerdi. Tabka, IŞİD'in Suriye'deki kalesi Rakka'ya giden yol üzerinde bulunduğu için stratejik açıdan önemli görülüyor. Rakka ile Suriye'nin en büyük barajı olan Tabka arasındaki mesafe yaklaşık 40 kilometre. ABD öncülüğündeki koalisyon hava kuvvetlerinin verdiği tam destekle PKK/YPG, son iki yılda Suriye'de yaklaşık 6 bin kilometrekarelik bir alanı IŞİD'den temizlemişti. Arap savaşçıların da bulunduğu SDG'nin omurgasını, bölücü terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin silahlı kanadı Halk Savunma Birlikleri (YPG) oluşturuyor. ABD, terör örgütü PKK'dan farklı olduğunu iddia ettiği YPG'yi, "Suriye'deki kara gücü" olarak niteliyor ve destekliyor. Ankara ise, ABD'yi verdiği destekten ötürü sürekli eleştirirken, bir yandan da YPG'nin Rakka operasyonuna katılmasına karşı çıkıyor.