YPG/PKK birleşik yönetime hazırlanıyor

YPG/PKK birleşik yönetime hazırlanıyor
YPG'nin, ABD desteği ile IŞİD'in elinden aldığı Suriye'nin doğu ve kuzeyindeki bölgelerde yeni bir yönetim kurmaya hazırlandığı iddia edildi.

Terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'nin ana unsurunu oluşturduğu SDG'nin, ABD ve koalisyon güçlerinin desteği ile IŞİD'den aldığı bölgelerde yeni bir yönetim kurmaya hazırlandığı iddia edildi. 

Bölgede IŞİD'in çekilmesinin ardından ABD öncülüğünde yerel konseyler kurulmuş ve bölge YPG'ye bırakılmıştı. SDG'nin sözde eş başkanı İlham Ahmed, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, "Tüm bölgeler arasında koordinasyon sağlayacak bir yönetim" kurmayı hedeflediklerini kaydetti.

Fikrin henüz planlama aşamasında olduğunu söyleyen Ahmed, birleşik yönetimin SDG kontrolü altındaki bölgelerin tamamını kapsayacak biçimde oluşturulmasının planlandığını dile getirdi. Planın, Rakka, Deyr ez-Zor ve Cezire bölgesinin doğusunun da aralarında bulunduğu çeşitli bölgeleri kapsayacağı belirtildi.

Öte yandan Suriye Devlet Başkanı Esad geçen ay yaptığı bir açıklamada, SDG ile müzakereler için Şam'ın kapısının açık olduğunu söylemişti. Bu açıklamaların ardından peşmergenin sözde komutanları Esad ile görüşmelere başlamaya hazır olduklarını ifade etmişlerdi.

ABD destekli SDG, Suriye topraklarının yaklaşık dörtte birini kontrolü altında bulunduruyor. Son olarak NATO zirvesinde konuşan ABD Başkanı Donal Trump, YPG'yi desteklemeye devam edeceklerini söylerken, peşmergeden övgü dolu sözlerle bahsetmişti.

İlgili Haberler