YPG/PKK ile Esad arasında çirkin pazarlık

YPG/PKK ile Esad arasında çirkin pazarlık
Suriye'de Esad yönetimi ABD'nin desteklediği terör örgütü PKK/PYD ile masaya otururken, örgütün özerklik ya da sınırlı bir federasyon için pazarlık yaptığı öne sürüldü.

Esad yönetimi, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin desteğiyle Suriye'nin kuzeyinde bazı bölgeleri işgal eden PKK/PYD ile masaya oturdu. Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen görüşmelerde toplantıya terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'nin ana omurgasını oluşturduğu DSG'nin sözde eş başkanı lham Ahmed katılırken, Esad adına Suriye Genelkurmay Başkan Yardımcısı katıldı.

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre, görüşmeye ilişkin ilk sızan bilgilerde Şam yönetimi masaya, içinde Fırat’ın doğusundaki PYD-YPG kontrolündeki bölgede özerklik ya da sınırlı bir federasyon kurulması maddesinin de bulunduğu bir öneri listesi sunduğu iddia edildi.

Öneri listesinde özerklik ya da federasyon da olsa, kamu kurumlarında tek bayrak -Suriye Bayrağı- dalgalanması, bölgedeki tüm yeraltı kaynaklarının Şam yönetiminin kontrolünde olması (Fırat’ın doğusu, Suriye’nin en zengin petrol yataklarını barındırıyor), bölgedeki tüm yabancı güçlerin çekilmesi, halen SDG kontrolündeki Rakka’nın Esad yönetimine terk edilmesi yer alıyor.

ABD DE RUSYA DA GÖRÜŞMELERİ DESTEKLİYOR

Şam yönetimi ile Suriye Demokratik Güçleri arasındaki görüşmeler, hem Esad yönetiminin varlığını borçlu olduğu Rusya, hem de Fırat doğusundaki oluşumun en büyük destekçisi konumundaki ABD tarafından da destekleniyor. 

İlgili Haberler