YSK, ret kararının gerekçesini açıkladı

YSK, ret kararının gerekçesini açıkladı
YSK, 16 Nisan'da yapılan referandumun kesin sonuçlarını açıkladı. YSK'dan yapılan açıklamaya göre, yüzde 51,41 'evet', yüzde 48,59 'hayır' oyu çıktı.

YSK Başkanı Sadi Güven, 16 Nisan'da yapılan anayasa değişikliği halkoylamasının kesin sonuçlarını açıkladı.

Güven’in açıklamalarından satırbaşları şu şekilde:

*Seçime katılım oranı yurtiçinde 87.45.

* Evet oyu verenlerin oranı 51.41, Hayır oyu verenlerin oranı ise 48.59

GEREKÇELİ KARAR

YSK'nın, halk oylamasının iptaline yönelik başvuruları reddetmesine ilişkin kararının gerekçesinde, YSK'nın "mühürsüz oyların geçerli sayılacağına" ilişkin kararının, henüz sandık sonuçları belirmeden ve tercihler üzerindeki olası etkisi bilinmeden alındığı, bu kararın, eşitlik ve tarafsızlık ilkesine de uygun, objektif bir karar olduğu belirtildi. Gerekçede, "Bu itibarla Kurul kararının, seçimin neticesine tesir eden bir müdahale olarak değerlendirilmesi mümkün değildir" denildi. 

YSK'nın, halk oylamasının iptaline yönelik başvuruları reddetmesine ilişkin kararının gerekçesinde, "Demokratik toplum gereklerine uygun olarak, yurttaşların oy kullanarak yönetime katılma hakkı, her türlü engellemelere karşı korunmalıdır. Bu nedenle, vatandaşların oy kullanma hakkı, seçim güvenliğini ihlal etmeyen hallerde mutlaka korunması gereken bir haktır" denildi. 

İlgili Haberler