YSK’dan muhalefete meydan yasağı geldi

YSK’dan muhalefete meydan yasağı geldi
Büyük şehirlerdeki tüm meydanlar AKP ve Tayyip Erdoğan için sonuna kadar açılırken muhalefet partilerinin talepleri reddediliyor

YSK’dan muhalefete meydan ambargosu!

MHP’nin 4 talebine de ret

İlçe Seçim Kurulu, MHP’nin 30 Mayıs’ta İstanbul Yenikapı Meydanı’nda yapacağı miting talebine, “31 Mayıs’ta Fetih kutlaması var. Platform bir günde sökülemez”, Kazlıçeşme Meydanı başvurusuna, “Burası miting meydanı değil”, Maltepe Meydanı talebi için “bağımsız adaylar da orayı istiyor” ve son olarak Bakırköy pazar alanına ise hiç bir gerekçe göstermeden izin vermedi.

Kazlıçeşme muamması

HDP’nin 30 Mayıs’taki Kazlıçeşme mitingine valilik izin vermemiş, Demirtaş sorunun çözüldüğünü açıklamıştı. Ancak valiliğin topu attığı İlçe Seçim Kurulu, “Burası miting alanı değil” diyerek talebi geri çevirdi. Seyhan İlçe Seçim Kurulu da, Adana’da Uğur Mumcu Meydanı’nı Vatan Partisi’ne değil, 29 Mayıs’ta “Halkla Buluşma Toplantısı” yapacak olan Erdoğan’a tahsis etti.  

AKP ve Recep Tayyip Erdoğan için tüm meydanlar açılırken, muhalefetin miting talepleri reddediliyor.

Adana ve İstanbul’da yapılması planlanan muhalefet mitinglerine, çeşitli gerekçeler öne sürülerek izin verilmedi. MHP, 31 Mayıs günü İstanbul’da yapacağı miting için Yenikapı meydanını istedi ancak izin çıkmadı. MHP’nin önüne iki engel çıktı. Hem Saadet Partisi aynı meydanı talep etti hem de Fetih kutlamaları gerekçe gösterildi. İzin çıkmamasının nedeni ise MHP’ye; 30 Mayıs’ta Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun meydanda Fetih kutlamalarına katılacağı kurulan platformların da bir günde sökülemeyeceği olarak gösterildi. Bunun üzerine MHP, ‘O zaman Kazlıçeşme miting alanını bize verin’ talebinde bulundu ancak MHP’nin bu talebi de reddedildi. İlçe Seçim Kurulu bu kez de MHP’ye “Burası miting meydanı değil” dedi. MHP İl Başkanı Mehmet Bülent Karataş tarafından miting yeri seçenekleri arasında yer alan Maltepe Meydanı’nın “Bağımsız adaylar da orayı istiyor” diye reddedildiği bunun üzerine talep edilen Bakırköy Adliyesi’nin yanındaki pazar alanına ise “gerekçe gösterilmeden” izin verilmediği belirtildi. Bu gelişmelerin ardından Mehmet Bülent Karataş, “Engellemelere rağmen 31 Mayıs Pazar Günü saat 16.00’da Kazlıçeşme’deyiz” açıklaması yaptı.

Kazlıçeşme muamması

Bu gelişmeler yaşanırken, HDP’nin 30 Mayıs’ta yapacağı duyurulan Kazlıçeşme mitingi de tam bir muammaya döndü. HDP’nin 30 Mayıs’ta Kazlıçeşme’de yapacağı mitinge İstanbul Valiliği tarafından izin verilmemişti. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, sorunun dün çözüldüğünü ve mitingin yapılacağını açıkladı. Ancak İstanbul Valiliği topu YSK’ya attı. Valilik, ise “28 Mayıs 2015 tarihinden itibaren seçimlere kadar olan son on günlük sürede, her türlü açık hava toplantılarına izin verme ya da vermeme yetkisi valiliğimizde olmayıp, müracaat mercii, izin verme veya vermeme yetki ve takdiri tamamen ilçe seçim kurullarına aittir” dedi.  Zeytinburnu İlçe Seçim Kurulu yetkilileri de “Kazlıçeşme miting alanları arasından çıkarıldığı için orada hiçbir siyasi parti miting yapamıyor” açıklaması yaptı.

Vatan Partisi’ne izin yok

Bu arada bir benzer olay da Adana’da yaşandı. Seyhan İlçe Seçim Kurulu, Adana’da Uğur Mumcu Meydanı’nın 29 Mayıs Cuma gününü, “Halkla Buluşma Toplantısı” yapacak olan Recep Tayyip Erdoğan’a tahsis edilmesine karar verdi. Kurul, güvenlik ve asayiş zaafiyetine yol açabileceğini savunarak, Doğu Perinçek’in mitingine izin vermedi. Seyhan 1. İlçe Seçim Kurulu’nun açıklaması şöyle: “Yüksek Seçim Kurulu’nun kararında da önceliğin Erdoğan’a tahsis edilmesinin belirtildiği, bu saatlerin Vatan Partisi’ne tahsis edilmesi durumunda iki mitingin çakışacağı ve bu durumda güvenlik zafiyetine sebep olacağı gerekçesiyle Uğur Mumcu Meydanı’nın Vatan Partisi’ne tahsisine yer olmadığına karar verilmiştir.”