YSK'dan şok karar: İstanbul'da seçimler yenileniyor

YSK'dan şok karar: İstanbul'da seçimler yenileniyor
Yüksek Seçim Kurulu, 4'e karşı 7 oyla İstanbul seçimlerini iptal etme ve yenileme kararı aldı. Karar sonrasında CHP ve İYİ Parti olağanüstü toplandı. Seçimlerin 23 Haziran 2019 tarihinde yapılacağı öğrenildi.

Yüksek Seçim Kurulu uzunca bir süredir beklettiği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına ilişkin kararını verdi. YSK'nın verdiği karara göre 4'e karşı 7 oyla seçimlerin iptaline ve yenilenmesine karar verildi.

Seçimlerin sadece İstanbul'daki Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kapsadığı öğrenildi.

YSK'DAN YAZILI AÇIKLAMA

YSK kısa kararında, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatasının iptaline, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yenileme seçiminin 23 Haziran 2019'da yapılmasına karar verilmiştir" denildi.

Açıklamada sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağı da belirtildi.

İşte o açıklama:

AKŞENER BAŞKANLIK DİVANINI TOPLADI

YSK'nın, İstanbul kararının ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Başkanlık Divanını topladı. İYİ Parti'den yapılan açıklamada, "YSK'nın İstanbul kararının ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, gelişmeleri değerlendirmek üzere Başkanlık Divanı'nı topladı" ifadelerine yer verildi.

Başkanlık Divanı sonrasında Meral Akşener’in bir açıklama yapması bekleniyor.

CHP OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

YSK'nın vermiş olduğu bu şok karar sonrasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da parti MYK'sı ile olağanüstü toplantı kararı aldı. Kılıçdaroğlu, MYK üyeleriyle makam odasında görüştü ve YSK’nın kararını değerlendirdi. Yarın da TBMM grup toplantısı öncesi Genel Merkez’de Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında, Parti Meclisi üyeleri ve tüm milletvekillerinin katılımıyla toplantı gerçekleştirilecek. 

YSK'NIN KARARINA TEPKİ

İstanbul seçimlerinin yenilenmesine İYİ Parti’den ilk tepki gösteren isim partinin Grup Başkan Vekili ve Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan oldu. Twitter’dan açıklama yapan Lütfü Türkkan, “İstanbul seçiminin iptali ile sadece Ak Parti değil, Türkiye çok şey kaybetti. En çok kaybeden de Recep Tayyip Erdoğan oldu” ifadelerini kullandı.

60060333_870716629934798_3147568389191368704_n.jpg

aytun-ciray-002.jpg

YSK'nın kararının ardından İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Semen, "Türkiye güven kaybetti... Demokrasi ve hukuk kaybetti. Yazıklar olsun sizlere" ifadelerini kullandı.

hasan-seyme.jpg

YSK'nın kararına bir tepki de CHP'li Muharrem İnce'den geldi. Tepkisini Twitter hesabı üzerinden dile getiren İnce, "YSK’nın İstanbul seçimlerinin yenilenmesine yönelik kararının bizim için hiçbir hukuki dayanağı olmadığı açıktır. Emir verilmiştir ve bunun gereği yapılmıştır. Bu karar Türkiye’nin nasıl bir süreçten geçtiğini, demokrasi mücadelesinin neleri aşmak zorunda kaldığını gösteren örneklerden biri olmuştur. Talimatla çalışan bu yargı düzenini, bu düzenin mimarlarını ve sahiplenenleri biz milletin gerçek iradesiyle aşacağız" ifadelerini kullandı.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

İstanbul'da seçimler iptal edildi. YSK'nın bu şok kararı sonrasında dolar 6.12'yi gördü. Seçimlerin üzerinden yaklaşık bir ay geçmesinin ardından AKP ve MHP tarafından yapılan itirazları değerlendiren YSK seçimin tekrarlanması yönünde karar aldı.

Seçimlerin tekrarlandığı diğer illerde seçim tarihi 2 Haziran olarak belirlenirken, İstanbul’da sürecin uzaması nedeniyle, seçimlerin 23 Haziran 2019 tarihinde yapılacağı öğrenildi.

Öte yandan diğer illerde verilen tekrar kararlarının ardından YSK, mazbataların iptal edilmesine ilişkin karar almıştı. YSK’nın İstanbul kararının ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasının iptal edilmesi bekleniyor.

Mazbatanın iptal edilmesinin ardından Valilik tarafından atanacak bir yönetim seçimlerin tekrarı süresince İBB'nin başında olacak.

 

KARARI İLK OLARAK ONLAR DUYURDU

YSK'nın vermiş olduğu kararı ilk olarak AKP ve MHP'nin YSK temsilcileri  kişisel twitter hesaplarından duyurdular.

AKP YSK temsilcisi Recep Özel ve MHP YSK temsilcisi Kürşat Türker Ercan, sosyal medya hesaplarından şu paylaşımları yaptılar:

recep-ozel.jpg

kursat-turker-ercan.jpg

DOLAR FIRLADI

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin yenilenmesi kararı aldı. Seçimin yenilenmesi kararının duyurmasının ardından dolar 6,12 seviyesini gördü.

GEREKÇE BELLİ OLDU

YSK'nin iptal kararını "Kamu görevlisi olmayan sandık kurulu başkan ve üyelerinin seçimde görevlendirilmesi" şeklinde gerekçelendirdiği öğrenildi.

AKP'DEN AÇIKLAMA: "MAZBATA İPTAL"

AKP YSK temsilcisi Recep Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline ve yenilenmesine kararının ardından canlı yayında açıklamalarda bulundu.

Özel'in açıklamaları şöyle:

"Karar yeter sayısıyla 7’ye 4 oyla karar çıktı. Mazbata iptal kararı da çıktı. Seçimin tarihi de 23 Haziran. Süreyi uzatmamak anlamında kısaltılabildiği kadar tarih biraz öne çekildi.

Siyasi partiler aynı adaylarla gidebilirler. Ölüm ve istifa halinde adayları değiştirebilirler.

Seçmen kütükleri yenilenmiyor. Sandık kurullarının teşkilleri yeniden kanuna uygun şekilde yapılacak. Yasaya uygun işlemler yapılacak yasa ne diyorsa o yapılacak. Büyükçekmece ve Maltepe görüşülmeye devam edilecek."

İlgili Haberler