Yukos Davası’nda rekor tazminat cezası verildi

Yukos Davası’nda rekor tazminat cezası verildi
Uluslararası Tahkim Mahkemesi, Rusya’nın geçmişte dünyanın en büyük petrol şirketlerinden olan Yukos’un eski hissedarlarına 50 milyar dolar tazminat ödemesine hükmetti

İflasa zorlamışlar
Hollanda’nın Lahey kentindeki mahkeme yüksek tazminat kararına gerekçe olarak, Rusya’nın şirketi iflasa zorlamasını gösterdi. Kararda, Rus yetkililerin Devlet Başkanı Vladimir Putin yönetiminde hukuk sistemini manipule ettikleri ve Yukos’un patronu Mihail Hodorkovski’nin hapse girmesini sağladıkları belirtiliyor. Mihail Hodorkovski mahkemenin “harika” bir karar aldığını söyledi. Hodorkovski böylece Yukos’un eski hissedarlarının kayıplarını telafi etme şansı yakaladıklarını vurguladı.

10 yıl hapis yattı
Tahkim Mahkemesi’nin bugüne kadar hiç bu kadar yüksek bir tazminata hükmetmediğine dikkat çekildi. Oysa talep edilen meblağ 100 milyar dolardan fazlaydı. Rusya Maliye Bakanlığı kararı temyize götüreceğini açıkladı. Bir dönem Rusya’nın en zengin iş adamı olan Hodorkovski Yukos’u, SSCB’nin dağılmasından sonra Rusya’nın en büyük özel petrol şirketine dönüştürdü. Ancak Hodorkovski 2003’te tutuklandı. Dolandırıcılık ve vergi kaçakçılığından yargılandığı davada suçlu bulunarak 10 yıl hapis yattı.