Dövizdeki tırmanış enflasyonu etkiliyor

Dövizdeki tırmanış enflasyonu etkiliyor
Dövizdeki tırmanış enflasyonu etkiliyor

Doların, TL karşısında son bir aylık dönemde yüzde 6 değer kazanması, Türkiye’de yıllık enflasyonu 1 puan artırabilecek

Doların, TL karşısında son bir aylık dönemde yüzde 6 değer kazanması, Türkiye’de yıllık enflasyonu 1 puan artırabilecek

 

Yurt içi ve yurt dışında yaşanan ekonomik gelişmelerin etkisi ile son bir ayda Türk Lirası, dolar karşısında yüzde 6 oranında değer kaybetti. Piyasa uzmanları, TL’deki değer kaybının enflasyona etkisinin, 1 puan olabileceğini belirtiyor. Doların, TL karşısında değer kazanmasının enflasyona hangi ölçüde etki edeceğinin; dolar/TL paritesinin nerede istikar kazanacağına bağlı olduğunu belirten analistler, paritenin 1,89-1,90 seviyesinde henüz istikrar kazanmadığını, aşağı ya da yukarı yönlü hareketlerin olabileceğini ifade ederek, dolar/TL paritesinin bir noktada istikrar kazandıktan sonra enflasyona etkisinin bir kaç hafta içinde hesaplanabileceğini kaydediyor.

 


Yurt dışı kaynaklı

 


Şu anda gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ülkelere doğru para çıkışı olduğunu ve Türkiye’deki hareketlenmenin de ağırlıklı kısmının yurt dışından kaynaklandığını ifade eden analistler, yurt içindeki olayların etkisinin sınırlı olduğunu, son olaylar yaşanmamış olsaydı dahî bu çıkışın olabileceğini belirtiyor. Dolar/TL paritesinin 1.87’nin belirgin üzerinde istikrar kazanması halinde yıl sonu enflasyonun piyasa beklentisi olan yüzde 6,5’ten yüzde 7’ye yükselebileceğini kaydeden analistler, Merkez Bankası’nın eskisi gibi kura müdahale etmeyeceğini, rezerv opsiyon mekenizmasının çalışıp çalışmayacağını bekleyeceklerini ifade ederek, şu anki kur seviyesiyle reel efektif kur endeksinin 116-117 bandında olduğunu ifade ediyor.

 


Sepette olumsuzluk

 


Halk Yatırım Ekonomik Araştırmalar Müdürü Banu Kıvcı Tokalı, TL’nin döviz sepeti karşısında son bir aydaki değer kaybının yüzde 6 civarında olduğunu belirterek, “Bu değer kaybının kalıcı olması durumunda bir yıllık zaman dilimi içinde enflasyona etkisinin 0,9 puan civarında olabileceğini söyleyebiliriz. Kurdan enflasyona geçiş etkisinin yıllar itibariyle azalan bir trend çizmesi ve iç talep baskılarının sınırlı kalması bu geçiş etkisini azaltmada olumlu faktörler olarak ortaya çıkıyor” dedi. Ekspres Yatırım Başekonomisti Özlem Derici ise şunları söyledi, “Genel geçer kurala göre kurdaki artışın enflasyona etkisi yüzde 1,5-2 puan olabilir, bu artışı ilk 6 ay içerisinde görmemiz lâzım. Ancak düşük talep bunun bir kısmını emebilir. Direkt olarak bu durum yıl sonunda enflasyona yüzde 1-1,5 etki sağlar diyemeyiz. Kur seviyesinin kalıcı olup olmayacağına bakacağız”.
Odeabank Strateji Direktörü Ali Kırali, piyasayı şöyle yorumladı,  “Haziran’da enflasyonun aylık bazda sınırlı bir artış kaydedeceğini, yıllık bazda ise Mayıs’ta yüzde 6,5’ten baz etkisiyle yüzde 7,5 civarına yükseleceğini öngörüyoruz. Hesaplamalarımıza göre, yılın ilk beş ayında TL’deki değer kaybının enflasyona etkisi yüzde 0,2 düzeyinde idi, Haziran’da ise yüzde 0,4 düzeyinde olacak ancak mevsimsel olarak gerileyen gıda fiyatları enflasyondaki artışı baskılayacak.” .

 

Merkez Bankası ateşi düşüremedi

 

Merkez Bankası, son bir aylık dönemde yurtdışı ve yurtiçi gelişmeler nedeniyle döviz piyasasında aşırı oynaklık gözlendiğini belirterek, döviz piyasasındaki aşırı oynaklığın fiyat istikrarı ve finansal istikrar üzerindeki olası etkilerini gidermek amacıyla gerekli görülen günlerde kısa süreli ek parasal sıkılaştırma uygulamalarının başlatılmasına karar verildiğini açıkladı. Merkez Bankası’nın yazılı açıklamasında, “Ek parasal sıkılaştırma asıl olarak açık piyasa işlemleri yoluyla sağlanacaktır. Politika faizinden fonlama miktarı geçici bir süre için azaltılarak normal günler için ilân edilen alt sınırın altına düşürülebilecektir” denildi.  Merkez Bankası’nın açıklamasının ardından, Türk Lirası, tarihi rekor seviyelerinden geriledi. MB’nin açıklamasından önce 1.9035’ten işlem gören dolar/TL; bu açıklama ile 1.8883’e kadar geriledi. Sepet bazında TL ise açıklama öncesindeki işlem gördüğü 2.2151seviyesinden 2.1989’a kadar geriledi.
TL’de başlayan değer kaybı, müdahalenin sertleşmesiyle bu sabah hızlanmıştı ve sepet bazında Türk L en son Ekim 2011’degörülen 2.22 seviyesini dün sabah test etmişti. Merkez Bankası’nın sözlü müdahalesi ile düşüşe geçen dolar, Başbakan Erdoğan’ın AKP Meclis Grubu’ndaki açıklamalarının ardından yeniden yükselişe geçti. Müdahale ile 1.9035 TL seviyelerinden, 1.8880 TL’ye kadar inen dolar, yeniden 1.90 TL sınırına dayandı.