Yunan işgali sürüyor hükümet hâlâ sessiz

Yunan işgali sürüyor hükümet hâlâ sessiz
Emekli Albay Ümit Yalım, işgal altındaki Türk adalarıiçin iktidarın Frontex botlarının Eşek Adası’ndançekilmesi için AB ve Yunanistan’a nota vermediğinisöyledi. Yalım, “Erdoğan, Gül ve Davutoğlu üçlüsüvatan topraklarını Yunanistan’a alenen verdi” dedi.

Emekli Kurmay Albay Ümit Yalım, 11 yıldır Yunan işgali altında bulunan adalarla
ilgili olarak AKP iktidarının AB nezdinde hiçbir girişimde bulunmadığına dikkat çekti.

Emekli Kurmay Albay Ümit Yalım, 11 yıldır Yunan işgali altında bulunan adalarla ilgili olarak AKP iktidarının AB nezdinde hiçbir girişimde bulunmadığına dikkat çekti

 

Eski Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri emekli Kurmay Albay Ümit Yalım, Vatan Partisi’nden teşkil edilen bir heyetin 2 Nisan 2015 tarihinde Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’na giderek AB Frontex botları ve askerlerinin Eşek Adası’ndan geri çekilmesini istediğini söyledi. AB Türkiye temsilcisinin konuyu Brüksel’e ileteceğini ve alınacak karar hakkında bilgi vereceğini söylediğini açıklayan Yalım, “AB temsilcisi söz konusu işgalle ilgili olarak Türk hükümetinin şimdiye kadar bu konuda kendilerine başvuruda bulunmadığını ifade etti” dedi. Türkiye’nin 11 yıldır işgal altında bulunan adalarla ilgili olarak Yunanistan’a nota vermemesini eleştiren Yalım, hükümetin AB nezninde hiçbir girişimde bulunmadığına dikkat çekti. Türkiye’nin Yunanistan’ın yanı sıra AB’ye de nota vermemesine tepki gösteren Yalım şunları söyledi: “İşgal altındaki Türk adalarının boşaltılması için 11 yıldır Yunanistan’a nota vermeyen AKP hükümetlerinin Frontex botları ve askerlerinin Eşek Adası’ndan geri çekilmesi için AB’ye de nota vermediği ortaya çıktı. Erdoğan, Gül ve Davutoğlu üçlüsüyle AKP hükümetlerinin vatan topraklarını Yunanistan’a alenen verdiği bir kez daha tescillenmiş oldu.”

Davutoğlu sorumlu

Ümit Yalım, Ege ve Akdeniz’deki 16 Türk adası ve kayalıkların işgalinden AB kadar dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da sorumlu olduğunu söyledi. Ankara’da bulunan AB delegasyonu temsilciliği ve Letonya’nın Ankara Büyükelçiliği’ne Eşek ve Bulamaç adalarında AB Fronteks kapsamında bulunan Letonya sahil güvenlik botlarının ve askerlerinin çekilmesi için başvuruda bulunan Yalım, “Bu işlerin sorumlusu AB olsa bile olayların meydana geldiği zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’ydu. Davutoğlu bu işten doğrudan sorumlu” dedi.

O askerler çekilecek

Ümit Yalım, Ege’deki Eşek ve Bulamaç adalarında AB Fronteks (Avrupa Birliği Üye Ülkelerinin Dış Sınırlarının Yönetimi için Operasyonel İşbirliği Ajansı) kapsamında bulunan Letonya Sahil Güvenlik Botları ve askerlerinin kaldırılması için AKP hükümetinin hiçbir başvuruda bulunmamasına dikkat çekti. AB Fronteks kapsamında Letonya’nın Eşek ve Bulamaç adalarında asker bulundurmasının 1975 yılında yürürlüğe giren Helsinki Nihai Senedi’ndeki iki maddeyi ihlal ettiğini vurgulayan Yalım, “AB botlarının ve askerlerinin geri çekilmesini istedik” diye konuştu. Ege ve Akdeniz’deki ada ve kayalıkların statülerini gösteren 1939-1943 yıllarına ait iki İngiliz ile 1951-1957 yıllarına ait iki ABD haritalarını belge olarak sunduklarını anlatan Yalım şöyle konuştu: “AB mutlak suretle bu askerlerini geri çekmek durumunda.  Çekmezse kendi kendini inkâr eder. Ayrıca Helsinki Nihai Senedi’nde imza atan ülkeler arasında haritalarını sunduğumuz ABD ve İngiltere var. Haritaları koyduk. Eğer askerler çekilmezse bu Helsinki Nihai Senedi’nin ihlali anlamına gelecektir. Lozan ve Paris antlaşmaları da ihlal ediliyor. Kanaatim bu askerleri bir iki hafta içinde çekecekler.”