Yunanistan, Afgan sığınmacıları Türkiye'ye bırakıyor

Yunanistan, Afgan sığınmacıları Türkiye'ye bırakıyor
Türkiye ile AB arasındaki sığınmacı anlaşmasına karşın Türkiye üzerinden karayoluyla kaçak yollarla Yunanistan'a geçen Afgan sığınmacılar Yunanistan'ın kendilerine kötü muamele ettiğini ve hiçbir resmi işlem yapmadan Türkiye tarafına bıraktığını anlatıyor

Afgan sığınmacılar "O anlaşma (Türkiye-AB sığınmacı anlaşması) bize pek işlemiyor herhalde. Yunan polisi her seferinde bir sürü dayak, işkenceden sonra bizi Türkiye'ye bıraktı" diyor.

Türkiye'nin son dönemde AB ülkeleri ile yaşadığı gerginlikler sonrası hükümetten gelen açıklamalar, Türkiye'nin AB'ye karşı sığınmacı kozunu kullanabileceği yorumlarına yol açıyor.

Sputnik'in haberine göre  geçtiğimiz ay Türk bakanların referandum kampanyası yapmalarına izin verilmemesinin ardından Almanya ve Hollanda ile yaşanan diplomatik kriz sonrası da Türkiye ile AB arasındaki sığınmacı anlaşması tekrar gündeme gelmiş, Türk bakanlar Türkiye ile AB arasındaki sığınmacı anlaşmasının gözden geçirilebileceği açıklamalarını yapmıştı.

'TÜRKİYE'DEKİ HAYATIMDAN MEMNUNUM'

Türkiye'deki sığınmacıların yoğun olarak siyasetin gündeminde yer aldığı ortamda Sputnik, Türkiye'de büyük şehirlerde yaşayan sığınmacıların durumunu, sığınmacı anlaşması öncesi yoğun olarak kullanılan geçiş güzergahlarını gözlemledi. Türkiye'deki sığınmacılar, daha önce sığınmacıların geçişine tanık olanlar ve sığınmacılara yardım için çalışan sivil toplum örgütleriyle görüşerek bir yazı dizisi hazırladı.

'SIĞINMACILAR SADECE SURİYELİ DEĞİL'

Suriye savaşının başlamasından bu yana Türkiye'ye gelen 3 milyona yakın Suriyeli dolayısıyla 'sığınmacı' denildiğinde akla ilk olarak Suriyeliler geliyor.

Ancak sığınmacıların Avrupa'ya geçiş kapısı olan Türkiye'de Suriyelilerin dışında yaklaşık 300 bin sığınmacı yaşıyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin verilerine göre Türkiye'de Suriyeliler haricinde bulunan sığınmacıların yüzde 44'ü Irak, yüzde 41'i Afganistan, yüzde 11'i İran, yüzde 4'ü de çoğu Afrika ülkelerinden olmak üzere diğer ülkelerden gelen sığınmacılar.

Türkiye, Cenevre Sözleşmesi'ne koyduğu coğrafi sınırlamayı sürdürdüğü için sadece Avrupa ülkelerinden gelenleri resmen sığınmacı olarak kabul ediyor ve 'geçici koruma' kapsamında olan Suriyeliler dışında Afganistan, Irak gibi ülkelerden gelenleri sığınma arayan kişi olarak tanımlıyor. Bu kişiler herhangi bir Batı ülkesinden iltica hakkı kazanana kadar geçici ikametle Türkiye'de kalabiliyor.

Çok sayıda sığınmacının yaşadığı İstanbul'da Suriyelilerden başka önemli sayıda Afgan sığınmacı da yaşıyor. Afgan sığınmacıların yoğun olarak yaşadığı İstanbul semtlerinden biri de Zeytinburnu.

İstanbul'da yaşayan Afgan sığınmacılarla görüşmek için akşamüzeri Zeytinburnu'nda bir Afgan lokantasına gittiğimizde lokantada çalışanlardan başka sadece bir kişi var.

Lokanta sahibi "Genelde akşam saatlerinde dolu oluyor burası, bu saatte pek kimse bulamazsınız" diyerek bize masada tek başına oturan Masud'u gösteriyor. 28 yaşındaki Masud, iki yıldır İstanbul'da yaşıyormuş.

Söze "Ben aslında sığınmacı sayılmam, vize alarak yasal yollarla buraya geldim, oturma ve çalışma iznim var" diyor. Masud'un eşinin ailesi 10 yıldan fazla süredir Türkiye'de yaşıyor, evlendikten sonra önce eşi, sonra kendisi vize alarakTürkiye'ye gelmişler. "Afganistan'ın Kunduz şehrinde yaşıyorduk. Zaten uzun zamandır can güvenliğimizin olmadığını düşünüyorduk. Benim küçük bir dükkanım vardı. Dükkanımın hemen yanında bomba patladıktan sonra Türkiye'ye gelmeye karar verdim" diyor.

Masud, Zeytinburnu'nda bir süpermarkette çalışıyor. "Türkiye'deki hayatımdan memnunum, eşim de burayı çok seviyor, çocuklarımızı burada büyütmek istiyoruz" diyor.