’Yunanistan Avrupa’ya veda edebilir’

’Yunanistan Avrupa’ya veda edebilir’
IMF Başkanı Lagarde, Atina yönetimi konusunda sabrın tükenmek üzere olduğunu ve kreditörlerle yaşanan balayının sona ermenin eşiğine geldiğini ifade etti

IMF Başkanı ChristineLagarde, Yunanistan Hükümeti’nin siyaseti bir kenara bırakıp ekonomiyi kurtarmak için söz verdiği reformları hayata geçirmesi gerektiğini söyledi. Financial Times’a açıklama yapan Lagarde, bunun temerrüde düşmekten kurtulmak için gerekli olduğunu kaydetti.  Ekonomistler, IMF’ye borcunu Mayıs ayında ödeyememesi halinde; Yunanistan’ın Euro Bölgesi’ndeki varlığının sona erebileceğini öngörüyor. CapitalEconomics Avrupa Başekonomisti Jennifer McKeown, Eurogroup toplantısında Yunanistan’a herhangi bir finansal yardımda bulunulmasının onaylanmayacağını ifade etti.

Fransa’dan uyarı

Yunanistan’ın mevduat çıkışını engellemek amacıyla sermaye kontrolüne başvurabileceğini belirten Mckeown, bu tür bir önlemin de geçici bir çözüm sağlayacağını dile getirdi.  Fransa Merkez Bankası Başkanı Noyer, “Yunan bankalarının elinde fon sağlamak için kullanabilecekleri teminat azalıyor” dedi. Fransa Merkez Bankası Başkanı ChristianNoyer, Atina yönetiminin Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yürüttüğü ekonomik reform müzakerelerinde anlaşmaya varamaması halinde Yunan bankalarının elinde Avrupa Merkez Bankası’ndan kaynak sağlayacak teminat kalmayacağını söyledi.  Yunanistan hükümeti Mayıs ayında IMF’ye yapması gereken 1 milyar euroluk kredi ödemesi için para bulmaya çalışıyor. Ülkenin yeni mali yardım alabilmesi için ekonomik reformlar konusunda kreditörleriyle anlaşması gerekiyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi giderek derinleşen krizi durdurmak için Yunanistan’ı kreditörleriyle acilen anlaşma yolunda çalışmaya çağırdı.