Naim Babüroğlu’ndan ‘Sevr’ hatırlatması: Atatürk'ü, silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anıyorum

Naim Babüroğlu’ndan ‘Sevr’ hatırlatması: Atatürk'ü, silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anıyorum
Türkiye ile Yunanistan arasında bir kez daha tırmanan Ege Adaları geriliminin ardından Yeniçağ yazarı ve Emekli Tuğgeneral Naim Babüroğlu, Anadolu'nun parçalanmasını öngören Sevr Antlaşması’nı hatırlatan bir paylaşımda bulundu.

Türkiye’nin kendisi için Ege’de bir tehdit unsuru olduğunu iddia eden Yunanistan, Lozan ve Paris antlaşmalarının aksi yönündeki hükümlerine rağmen Doğu Ege adalarını silahlandırma politikasını savunmayı sürdürüyor.

Türkiye’nin, Doğu Ege Adalarının silahsızlandırılmış statüsünün korunmasına yönelik talebine Yunan siyasiler, çoğu kez Türkiye’nin Yunanistan’ı tehdit ettiği iddiasıyla yanıt veriyor.

ANKARA BM’YE KONUYA İLİŞKİN MEKTUP GÖNDERMİŞTİ

Türkiye, Atina yönetiminin Doğu Ege adalarının silahsızlandırılmış statüsünü ihlal eden eylemleri hakkında Temmuz 2021’de BM’ye mektup göndererek şikayette bulunmuştu.

Mektupta, aralarında Meis adasının da bulunduğu söz konusu adaların Türkiye ana karasına yakınlığına vurgu yapılarak 1923 Lozan ve 1947 Paris Barış Antlaşmalarında açıkça belirtilmesine rağmen Yunanistan tarafından silahlandırılmasının Türkiye''nin güvenliğine ciddi tehdit oluşturduğunun altı çizilmişti.

“ATATÜRK''Ü, SİLAH ARKADAŞLARINI VE O KAHRAMANLARI SAYGI VE MİNNETLE ANIYORUM”

Türkiye ile Yunanistan arasında bir kez daha tırmanan Ege Adaları geriliminin ardından Yeniçağ yazarı ve Emekli Tuğgeneral Naim Babüroğlu, Sevr Antlaşması’nı hatırlatan bir paylaşımda bulundu.

Babüroğlu, Anadolu''nun parçalanmasını öngören Sevr Antlaşması''nın haritasına da yer verdiği paylaşıma şu notu düştü:

“Sevr''e göre Osmanlı Devleti''ne bırakılan yerler. Türkiye''nin dörtte biri kadar. Bununla yetinilmeyecek ve İngiliz desteğindeki Yunan ordusu Ankara önlerine gelecekti. Yani Türk kalmayacaktı. -Atatürk''ü, silah arkadaşlarını ve o kahramanları saygı ve minnetle anıyorum.”

İlgili Haberler