Yunanistan'daki darbeciler 3 ülkeden sığınma hakkı istedi!

Yunanistan'daki darbeciler 3 ülkeden sığınma hakkı istedi!
15 Temmuz'daki hain darbe girişiminden bir gün sonra askeri helikopterle Yunanistan’ın Dedeağaç şehrine kaçan 8 asker, 3 ülkeden sığınma talebinde bulundu.

Atina’daki İltica Komisyonu ile mülakat yapan ilk üç asker, sözlü olarak Fransa, İspanya ve Belçika’dan da sığınma istediklerini söyledi. Üç asker, yazılı başvurularını önümüzdeki günlerde yapacaklarını belirtti.

Askerlerin avukatlarından Stavrula Tomara, müvekkillerinin “Dublin 3” Sözleşmesi’nin 12’nci maddesine dayandıklarını belirterek, “Bu madde, kişiye geçmişte yasal olarak kaldığı ülkelere sığınma talebinde bulunması olanağı tanıyor. Müvekkillerim, Avrupa’da çeşitli ülkelerde görev yapmışlardı” dedi.

Kaçak askerlerin Atina’daki İltica Komisyonu ile mülakatlarının eylül ortalarında tamamlanması bekleniyor. Komisyon başvuruları reddetmesi halinde askerlerin temyiz hakkı bulunuyor.

KOCIAS İLE GİRİT BULUŞMASI

Öte yandan, Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından Yunanistan'ın gösterdiği desteğe ilişkin, "Özellikle Avrupa’da, Türkiye’nin yaşadığı bu tehlikeyi Yunanistan ve Yunan halkından daha iyi kimse anlayamaz" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Yunan mevkidaşı Nikos Kocias'ın daveti üzerine Girit Adası'na gayriresmi ziyarette bulundu. İki bakan, bir araya geldikten sonra basına açıklama yaptı.

Yüksek düzeyli stratejik işbirliği dahil iki ülke arasında birçok resmi mekanizma bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, "Bütün gayretimiz Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmek" diye konuştu.

Çavuşoğlu, bu yılın başında Kocias'ıİstanbul'da bir akşam yemeğinde ağırlayarak gayriresmi görüşmelere başladıklarını anımsatarak bu vesileyle Girit'te bulunmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi.

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından Yunanistan'ın gösterdiği desteğe dikkati çeken Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Çok değerli dostum Nikos'ya, Başbakan Çipras’a ve Yunan halkına Türkiye’de yaşadığımız hain darbe girişiminden sonra bize, Türk hükümetine, demokrasimize ve Türk halkına verdikleri destek için çok teşekkür ediyorum. Yunanistan’ın gösterdiği bu dayanışma ve net tutum Türk halkını çok mutlu etmiştir. Esasen Türkiye’de herkes şunu söylüyor. Özellikle Avrupa’da, Türkiye’nin yaşadığı bu tehlikeyi Yunanistan ve Yunan halkından daha iyi kimse anlayamaz."

Kıbrıs'ta devam eden müzakere sürecine değinen Çavuşoğlu, "Kıbrıs’ta devam eden müzakereleri, bir çözüm için ortaya konulan çabaları destekliyoruz. Umarım bu defa yakalanan çok iyi fırsatı adada yaşayan iki taraf iyi bir şekilde değerlendirir. Biz de Yunanistan ve Türkiye olarak kendilerine destek veririz" ifadesini kullandı.

Kocias da bölgede gelişen olayları ve ikili ilişkileri görüşme fırsatı yakaladıklarını belirterek "Bu çerçevede ekonomi alanında, ulaştırma ve güven artırıcı önlemler hususunda ilişkilerimizi daha da geliştirmeyi karar verdik" dedi. Bakan Kocias, bugünkü görüşmenin iki ülkenin yanı sıra bölge için de önemli olduğunu ifade etti.

Darbe girişimine de değinen Kocias, "Yunan halkının bu konuda Türkiye'ye desteğini kendisine ifade ettim" diye konuştu.