Yurt dışı biletlerine gizli zam!

Yurt dışı biletlerine gizli zam!
Atatürk Havalimanı’nda 15 dolar olan yurt dışına gidecek yolcu başına alınan hizmet ücreti 3. Havalimanında 20 euro olarak belirlendi.

CHP’li İBB Meclis Üyesi Nadir Ataman, bu aradaki farkın yurt dışı uçuşlarına zam olarak yansıyacağına dikkat çekerek “Bir çok kalemde olduğu gibi uçak biletlerine de gizli zam yapıldı. Bu maliyetler 3. Havalimanı’ndaki yurtdışı uçuşlarını azaltır. Devletin vergilerle yaptığı bir havaalanında yararlanmanın bedeli 20 avro değil 20 TL de olsa yanlıştır” dedi.

Cengiz-MAPA- Limak-Kolin-Kalyon ortaklığından oluşan İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, havayolu şirketlerine gönderdiği 16 Mayıs 2018 tarihli yazı ile 3. Havalimanının ücret tarifesini bildirdi. Yazıda “29.10.2018 tarihinde açılacak olan İstanbul  Yeni Havalimanımızdan yurt dışına gidecek yolculardan İstanbul Yeni Havalimanı ihale şartnamesi gereği beher yolcu başına 20.00 euro yolcu hizmet ücreti alınacaktır. Diğer (iç hat, dış/iç transit/transfer) yolcu hizmet ücretleri halen Atatürk Havalimanı'nda uygulanan ücretlerle aynı olacaktır. İstanbul Yeni Havalimanımızda uygulanacak dış hat yolcu servis ücretinin AOC Başkanlığı üyeleri bulunan tüm hava yollarına ve temsilci şirketlerce temsil hizmeti verilen hava yollarına duyurulmasını ve gereğini önemle rica ederiz” denildi.

TÜRKİYE HARAÇ DEVLETİNE DÖNDÜ

Atatürk Havalimanı'nda yolcu başına 15 dolar alınan verginin,  bu yazı ile resmen 3. havalimanında 20 avro olarak ödeneceği ortaya çıkmış oldu. Bu farkın gizli zam anlamına geldiğine dikkat çeken CHP'li İBB Meclis Üyesi Nadir Ataman, “Yaptığınız şey anayasaya insan haklarına aykırıdır. Seyahat hakkı insanın temel haklarındandır. Devlet bu hakları yurttaşlarına kullandırmak için vergi alır, haraç almaz. Devletin vergilerle yaptığı bir havaalanında yararlanmanın bedeli 20 avro değil 20 TL de olsa yanlıştır.  Bu Türkiye’yi haraç devletine çevirdiğinizin kanıtıdır” dedi.

MİLLET DÖVİZLERİNİ BOZDURDU

Ataman, “Berber, manav dolarlarını  avrolarını bozdurma kampanyalarına katıldı dövizlerini bozdurdu. Ama yeni havalimanı sözleşmesindeki transfer ücretleri bile avro üzerinden yapılmış” değerlendirmesinde de bulundu. Yolcu hizmet ücretinin bugünkü kura göre 110 TL olduğunu ifade eden Ataman “Bu da otomatik olarak bilet fiyatlarına yansıyacak. Çıkış harcı, pul derken yurt dışına çıkış ücretleri cep yakacak. Acaba yandaş müteahhitleri sözleşmede başka ne gibi ayrıcalıklar tanındı? Eğer samimiysen bu sözleşmenin avro ve dolar olan kısımlarını iptal et” çağrısında bulundu. Ataman, bu maliyetlerin 3. Havalimanı'ndaki yurtdışı uçuşlarını azaltacağını, başka havalimanlarının tercih edileceğini vurguladı.