Tantan'dan Kazakistan'da ''Rus postalı'' uyarısı

Tantan'dan Kazakistan'da ''Rus postalı'' uyarısı
Yurt Partisi Genel Başkanı Saadettin Tantan, Kazakistan'daki karmaşadan en çok faydalanacak ülkelerin ABD, İngiltere olacağını tahmin ediyor. Tantan Rus askerlerinin Kazakistan'da kalmaması için diplomasi yürütülmesini istiyor.

Halil Yatar / Ankara

Kazakistan''daki olaylar Türkiye''den endişe ile takip ediliyor. Yurt Partisi Genel Başkanı Saadettin Tantan, "Kazakistan''da yaşananlardan çıkarılacak bir çok destek var" dedi.

Ortadoğu''daki güç ve istihbarat savaşlarının Orta Asya bölgesinde de görülmeye başlandığını kaydeden Tantan, şunları söyledi:

"Bölgede Birinci dünya savaşında başlayan sürecin bölgede farklı cepheleşmelerle devam ettiği ortada. ABD''nin devlet dışı aktörlerle ülkeleri istikrarsızlaştırmak isteğinin örnekleri yaşanıyor içinden geçtiğimiz süreçte. İngiltere''nin sinsi bir şekilde hakimiyeti devam ediyor bölge ülkelerinde.

SSCB''nin çöküşünden sonra Orta Asya Türk devletleri kurumsal alt yapılarını hukuk ve adalet zeminde inşa edemedikleri için ülkede demokrasiyi hakim kılamadılar. Gelir dağılımındaki adaletsizlik ve bunun beraberinde yolsuzluk ekonomisinin aktörleri yine Batılı güçler tarafından kullanılmak istendiğini görmekteyiz. Bunun yanı sıra Rus istihbaratının da bunlara karşı bir mücadele verdiği artık ortada."

Tantan, Kazakistan''daki karmaşadan kazanacak ülkelerin belli olduğunu kaydetti.

Tantan, şunları belirtti:

"ABD, İngiltere. Rusya''da bu durumdan yararlandı. Rus postalı Kazakistan''da kalıcı olabilir buna özellikle dikkat etmek gerekiyor. Türkiye''de yaşanan sorunlar nedeniyle Türk siyaseti bir araya gelip bu konular hakkında karar alamıyor. Azerbaycan- Ermenistan savaşında halk büyük destek verdi savaş kazanıldı. Kazakistan''da yaşananlardan çıkarılacak bir çok destek var.

Azerbaycan bunu görmeli. Başka güçlerin bundan nasıl yararlanıyor bu görülmeli. Yine Azerbaycan buradan ders çıkarmalı ve ülke dışında paraları olanların paralarını geri getirtip yatırıma sokması gerekiyor. Doğu Karadeniz''de bir Türk devletinin diğer Türk devletlerine heyecan vermesi gerekiyor. Bu Azerbaycan olabilir bir Türk devleti olarak. Türkiye, Kazakistan''daki süreci yakından takip etmeli ve Kazakistan''a Rus postalının yerleşmesine izin vermemeli. Türkiye''de iktidar Türkiye''nin kurumlar üzerine inşaa edildiğini hatırlamalı. Türkiye''de iktidarın yolsuzluktan beslenenlerin yolsuzluklarını ortaya çıkarmalı ve yurt dışında paraları olanların paralarını Türkiye''ye getirmeli. "

İlgili Haberler