YURTKUR’da neler oluyor?

15.04.2015 tarihinden itibaren Bakanlık Merkez Teşkilatı ile Spor Genel Müdürlüğü ve Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) Genel Müdürlüğünde 638 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamemin geçici 13 üncü maddesi gereğince, Genel Müdür Yardımcısı, Müşavir, Teftiş Kurulu Başkanı, I. Hukuk Müşaviri, Müstakil/Unvanlı Daire Başkanı, Daire Başkanı, Bölge Müdürü, Bölge Müdür Yardımcısı, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü, Federasyon Genel Sekreteri, Yurt Müdürü ve Gençlik Merkezi Müdürü Araştırmacı kadrosuna atanmıştır. Daha doğru bir ifade ile yaklaşık 1500 kişinin kazanılmış hakkı AKP Hükümeti tarafından gasp edilmiştir. Kasten Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunda 2011 yılından itibaren sınavla yükselmeye tabi üst kadrolar için sınav açılmamış, Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği düzenlemesi geciktirilmiştir. Bu süre içerisinde boşalan ve sınavla atanması gereken üst kadrolara gerek kurum içinden gerekse kurum dışından pek çok sınavsız atama yapılmıştır. Yapılan hukuksuz atamalara karşı açılan davaların yargı kararlarını kurum önce uygulamamış ve kararların uygulanması için tekrar dava açılması gerekmiştir. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği 29 Kasım 2014 tarihli ve 29190 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş bu tarihten itibaren de görevde yükselmeye tabi kadrolar için herhangi bir sınav açılmamıştır.

6639 sayılı torba kanunla 638 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamemin geçici 13 üncü maddesi gereğince Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı ve Kredi ve Yurtlar Kurumunda atamayla gelen Genel Müdür Yardımcılarından başlayarak sınava tabi Yurt Müdürlerine kadar tüm yönetici kadro görevden alınarak araştırmacı yapıldı. Hiçbir dayanağı ve gerekçesi olmadan yapılan bu uygulamada sınavla gelen yurt Müdürlerinin kazanılmış hakları hukuka aykırı olarak ellerinden alındı. Boşaltılan bu kadrolara bir kereye mahsus olmak üzere sınavsız atamalar yapılmaya başlandı.

Nitekim basında yer alan haberlere göre; “AKP’nin seçim günü ve seçimden birkaç gün önce yangından mal kaçırır gibi onlarca atama yaptığı ortaya çıktı. Meclise gönderilen TÜRGEV fezlekesinde yer alan ve mahkeme kararı ile elde edilen yasal tapelere göre yurt genelinde TÜRGEV’uygun kamu arazilerini tespit edip vakfın üzerine geçirmekle görevli olduğu iddia edilen Sinan Aksu 4 Haziranda alelacele Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) asaleten Genel Müdür olarak atandı. KYK’ya yapılan kritik atamalar bununla da bitmedi. Seçimden bir gün önce ve seçim günü kuruma üç Genel Müdür yardımcısı atandı. İktidarı kaybedebileceği korkusuyla acele ettiği anlaşılan AKP yine seçim günü ve seçimden bir gün önce hiçbir duyuru yapmadan yurt müdürlüğü için mülakat yaparak onlarca yandaşı yurt müdürü olarak atadı”.

Pes doğrusu...

Türk Eğitim-Sen tarafından sınavsız olarak yurt müdürü kadrolarına yapılan atamaların dayanağı Yönetmelik hükmünün Danıştay 5. Dairesince yürütmesinin durdurulduğundan bahisle, anılan yargı kararı uygulanarak sınavsız yapılan yurt müdürü atamalarının iptal edilmesi istemiyle konu yargıya taşınmış ve Ankara 14. İdare Mahkemesince sınavsız yapılan yurt müdürlüğü atamalarının yürütmesi durdurulmuştu. Yürütmesi durdurulan atamalar konusunda Ankara 14. İdare Mahkemesi iptal kararı vermiştir.

İptal kararının gerekçesinde “yukarıda aktarılan mevzuat uyarınca yargı kararının aynen ve gecikmeksizin uygulanmasının zorunlu olduğu, Danıştay ve idare mahkemelerince verilen iptal ve yürütmenin durdurulması kararlarının da işlemi veya düzenleyici işlemi tesis edildiği tarihten itibaren hukuka aykırı kıldığı hususları birlikte değerlendirildiğinde, davalı idarece; Danıştay Besinci Dairesi kararı sonrası hukuka aykırı hale geldiği tartışmasız olan 32 adet yurt müdürü atamasının iptal edilerek mevzuata uygun bir şekilde yeniden atama yapılması gerekirken, davacı Sendikanın Danıştay Besinci Dairesi kararının uygulanarak atamaların iptal edilmesi istemiyle davalı idareye yaptığı bu yöndeki 14.04.2014 tarihli başvurusunun zımnen reddine ilişkin işlemde, Anayasanın 138. maddesi ile 2577 sayılı Yasanın 28. maddesine ve hukuka uygunluk bulunmamaktadır” denilmektedir.

 Bu karar uyarınca sınavsız yapılan yurt müdürü atamalarının hepsi iptal edilmiştir. Ancak AKP Hükümetinin seçim günü ve seçimden bir gün önce hiçbir duyuru yapmadan yurt müdürlüğü için mülakat yaparak onlarca yandaşı yurt müdürü olarak atamasını yapması izahtan varestedir.

Mahkeme kararlarına rağmen, aksi uygulamalarda bulunmak ülkeyi felakete sürüklemekten başka bir anlam taşımamaktadır. Hukuksuzluğu ve haksızlığı teşvik etmek anarşiye davet çıkarmaktan başka bir şey olmasa gerektir.

Yazarın Diğer Yazıları