Zamanı çaldırmayalım

Yeni sezonda “Penaltı, ofsayt, kırmızı kart verildi mi verilmedi mi?” tartışmalarının yanında, çok önemli fakat hakemlerin gözardı ettiği bir husus var. Zaman çalmaların önüne bir türlü geçilememesi. Bu da zaten düşük olan oyun temposunu daha da düşürdüğü için ülke futboluna zarar veriyor. Skoru lehine götüren takımın oyuncularının zamanı kendi lehlerine çevirmek için yaptıklarını, normal oyun seyri gibi algılayan hakemler, çağdaş futbola zarar veriyorlar. Örneklersek, kalecilerin aut atışlarını ağırdan almaları, oyuncuların “sakatlandım” diye yere yatmaları ki bu sakatlıkların bir çoğu zamana oynamak, takımı dinlendirmek, rakibin temposunu düşürmek için yapılıyor. Sakatlanmalar için sahada tedavi edilecek hususlar bellidir. Onun dışında tedavi isteyen futbolcu için sahaya mutlaka sedye gelmeli ve tedavi oyun alanı dışında olmalı. Taç atışı atıyor gibi yapıp arkadaşına bırakılmasını hakemler sadece ikazla geçiştiriyorlar. Serbest atışlarda itirazlar toplu halde yapılıyor ve geç baraj kuruluyor. Hakemler futbolcularla uzun diyaloglara girmemeli. Hakemler düdük ve kartlarıyla konuşmalı. Yani zamanı çaldırmamalı ve mutlaka sarı kartlarına başvurmalı. Ulenberg bu konularda eğitim vermeli. O vermiyorsa Oğuz Sarvan bu eğtimi yaptırmalı.

Eskişehir-Gençlerbirliği 
Deniz Çoban
Asistan hakem topun içerden çevrildiğinden tespitte başarılıydı. G.Birliği’nin önemli bir akını yanlış ofsaytla kesildi. Gosso’ya verilen  rövanş faul kartı doğru karardı. 
Kasımpaşa-K. Karabük 
Tolga Özkalfa
Kasımpaşa lehine verilen penaltıda temas ceza alanı dışında. Frikik verilmeliydi. Hakem pozisyona yakın olmasına rağmen “penaltı” dedi. Karabük’ün önemli bir akının ofsaytla kesilişi yanlıştı.
K. Erciyes-Akhisar Bld. 
Deniz Ateş Bitnel
Kartlar fazla gibi görünse de hepsi doğru kartlardı. Deplasman takımı galibiyetiyle biten müsabakayı gayet iyi yönetti.
Mersin İY.-Çaykur Rize 
Mustafa Kamil Abitoğlu
Mersin’in verilmeyen golünde pozisyonun ofsaytla ilgisi yok. Rize’nin 17 numaralı futbolcusunun düşürülüşünde şarj değil itme olduğu için penaltı verilmeliydi.
Balıkesir-Galatasaray
Çağatay Şahan
G.Saray’ın iptal edilen golünde karar doğruydu. Burak ofsayttaydı. İtiraz edilen 2. Balıkesir golü nizamiydi. Ofsaytı bozan Tarık’tı. 
Sivas-Torku Konya 
İlker Meral
Konyalı Ali Turan’a rakibin diziyle müdahalesi vardı ve penaltıydı. Hakem pozisyonu iyi süzemedi. Aynı maçta faul ve kart hataları çoktu. Bir firik 2 dakikada atıldı. 9.15 yanlış kurduruldu. 
Fenerbahçe-Gaziantep 
Ali Palabıyık
6. dakikada aut atışı sırasında kaleciye ikaz doğru değildi. Zaten kaleci topu oyuna sokmuştu. Asistan hakem İyihuylu’nun ikazıyla verdiği penaltı kararı yanlıştı. İstikbal vaadeden bir hakem, ancak bu tip kararları resen verirse büyür. Çünkü kendisi bu pozisyona yakındı ve penaltı vermemeliydi. 
İst. Başakşehir-Trabzon 
Halis Özkahya
Faul ve kart hatalarının yoğun olduğu bir müsabaka yönetti. Papadopulos’un Başakşehirli Perbet’e yaptığı hereket penaltıydı. Son dakikada verilen penaltı kararı doğru. Kaleci Onur’a itirazları sonrası gösterdiği karttan sonra, protestoya devam etmesini seyirci kalmamalı ve ikinci sarıdan kırmı kart göstermeliydi.
Bursaspor-Beşiktaş 
Cüneyt Çakır
Genelde iyi götürdüğü müsabakada iki defa ceza alanında Bursasporlu Şener’in Veli’yi güreş müsabakası yapar gibi indirmesine ses çıkarmadı. İkisi de penaltıydı. Çünkü Veli topa, Şener ise topa değil Veli’ye hamle yaptı.

Yazarın Diğer Yazıları