Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüseyin Macit <br>YUSUF

Hüseyin Macit
YUSUF

Zamansız bir veda

Geçtiğimiz Perşembe sabahı Türkiye büyük bir şokla uyandı. Koç Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Vehbi Koç spor yaparken aniden rahatsızlandı ve tüm çabalara ragmen kurtarılamadı, vefat etti. Bu kayıp onu tanıyan tanımayan herkesi üzmüştür. Türkiye'nin en varlıklı ailesinin veliahtıydı. Çok iyi yetiştirildi, eğitimini İsviçre ve ABD'de yaptı.

Herşeyden önce iyi bir insan, adam gibi adam, iyi bir aile babası, yardımsever, mütevazi ve daha nice insani niteliklere sahip olan, Mustafa V. Koç, dedesi  rahmetli Vehbi Koç'un kurduğu Grup'ta 3. Kuşağı temsilen göreve geldiği 2003 yılından bugüne inanılması güç başarılara imza attı.

Genç yaşta büyük sorumluluk aldı ve aramızdan ayrıldığı güne kadar ülkemize hizmet için elinden gelenin fazlasını yaptı. Çalışma temposu oldukça yoğundu. Mustafa Koç vefatından bir gün önce Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmüş savunma sanayimiz için önemli olan Altay Tank Projesi ve diğer atılımları ve projeleri ile bilgi vermiş, gece geç vakit İstanbul'a dönmüştü. Sabah sporundan sonra, Mustafa Koç Yönetim Kurulu toplantısına katılacak, bilahare de Davos'a uçarak orada öncülüğünü yaptığı HEFORSHE projesi ile ilgili bir dizi toplantıya katılacaktı. Bir pilot kadar, oradan buraya buradan oraya uçarak, toplantı üstüne toplantı yaparak ülke ekonomisine katkı koymaktan başka düşüncesi yoktu. Durmadan çalışıyordu. Aileden gelen yönetim disiplinine sadıktı ve oldukça sebatlıydı. Son 12 senede  ekibiyle birlikte başardıkları her türlü takdirin üstündedir.

Atılımların öncüsü

Mustafa Koç'un 4 Nisan 2003 tarihinde Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı olmasının ardından holding önemli bir atılım sürecinde girmişti. O tarihten  bugüne Koç Holding'in değeri yüzde 800'ün üzerinde artarak 2.9 milyar liradan 27.6 milyar liraya ulaştı. Koç'un liderliğindeki Holding'in aktif toplamı 2002'de 681 milyon liradan 2015 yıl sonu itibariyle 73.4 milyon liraya çıkarken, net kar da 36.3 milyon liradan 2.2 milyara ulaştı. Holding'in çalışan sayısı da bu dönemde 2 kat arttı ve 50 bin 19'dan 94 bin 513'e çıktı. Koç'un başarıları sadece rakamlarla sınırlı değildir. Koç'un önderliğindeki Holding dev anlaşmalara da imza attı. Başta otomotiv, dayanıklı tüketim, enerji, turizm, denizcilik, inşaat gibi bir çok sektörde faaliyet gösteren Koç Grubu'na bağlı 64 şirket bulunmaktadır.

Mustafa Koç'un başkanlığında Tüpraş ve Yapı Kredi gibi önemli varlıklar holding bünyesine katıldı. 56 yıllık yaşama sığdırılan başarının öyküsü aldığı görevle sınırlı değildir. Mustafa Koç'un her fırsatta birçok hayır projesinin içerisinde olduğu ve bunları gizlediği, aile görgüsü çerçevesinde ustaca sakladığı, sağda solda dolaşıp bunlarla böbürlenmediği bilinmektedir.

Rahmetli Mustafa Koç her türlü kültür ve sanat projesine de destek olmuştur. Birçok sosyal sorumluluk projesinin altında imzası vardır. Örneğin 2003'te göreve gelir gelmez, Londra'da Madame Tussauds Müzesi'nde yer alan, Atatürk'e hiç benzemeyen ve olması gereken bölümde de sergilenmeyen  balmumu heykeli konusuna el attı. Koç, müze yetkilileri ile temasa geçerek, balmumu heykelin Atatürk'e benzeyenini yaptırdı ve tüm devlet başkanlarının yer aldığı bölümde sergilenmesini sağladı.

İnsan ve tabiat dostu

Mustafa Koç, doğayı ve hayvanları çok sevmekteydi. İyi bir safari fotoğrafçısıydı ve sabırlı bir çalışmanın sonucunda resimlerini bir kitapta toplamıştı. Fenerbahçe tutkusu yanında iyi bir golfçü,dalgıç ve amatör pilot idi. Anlayacağınız kısacık ömrüne esas işi yanında birçok etkinliği ve hobiyi de  sığdırmayı bilmiş, 56 yılı dolu dolu yaşamıştı.

Birçok çalışanına, dostuna ve hatta tanımadığı ihtiyaçlı insanlara sessiz sedasız yardım ettiğini de vefatından sonra yapılan minnet ve vefa açıklamalarından öğrenmekteyiz.

Mustafa Koç insana inanmış ve yatırım yapmıştır .Gezi Parkı'ndan kaçarak oteline sığınanlara kucak açması sadece parallel yapı ile işbirliği içinde olan iktidarın kötü icraatlarına bir tepki değildi. Aynı zamanda temel özgürlüklere, demokrasiye ve insanın insanca yaşaması gerektiği ilkesine bağlılığını göstermekteydi.

Cenaze töreninde, camiide, mezarlıkta Mustafa Koç'u son yolculuğuna uğurlamak üzere gelen binlerce seveninin yüzünde hala daha onun aramızdan ayrıldığına inanamayan derin bir şaşkınlığı ve hüznü görmek, okumak mümkündü. Allahtan herkese nasip olmayacak bir sevgi seli ile yaradanına uğurlandı. Her vefat erkendir. Mustafa Koç'un vefatı da zamansız olmuştur. Nurlar içinde yatsın, Allah rahmet eylesin. Tüm ailesine ve sevenlerine başsağlığı ve sabır dilerim.

Yazarın Diğer Yazıları