Zarrab davasında yeni tanık

Zarrab davasında yeni tanık
ABD'de devam eden Reza Zarrab'ın itirafçı olduğu davada tanıkların dinlenilmesine devam ediliyor.

ABD'de Hakan Atilla'nın sanık olarak yargılandığı, Reza Zarrab'ın ise tanık olduğu jürili duruşmanın 9’uncu günü başladı. Tanık Reza Zarrab’ın ifadesi geçen hafta son bulmuştu. 7 gün ifade veren Zarrab’ın ardından bu kez kürsüye yeni tanık, avukat ve eski CIA direktör yardımcısı David Cohen gelmişti. Bugünkü duruşmada ise kürsüde yeni bir tanık var. David Cohen daha sonra ifade vermeye devam edecek. Yeni tanık Joshua Kirschenbaum. ABD Hazine Bakanlığı'na bağlı FinCen'de (Finansal Suçlar Uygulama Ağı) çalışıyor. Daha önce Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi'nde (OFAC) çalışmıştı. Kirschenbaum'un çapraz sorgusunun bitmesinin ardından da kürsüye yeni bir tanık geldi.

“ALTIN SATIŞINA İZİN VERİLMEDİĞİNİ BİLİYORDU”

Savcı, Kirschenbaum'dan OFAC'a ilişkin bir belgenin doğruluğunu onaylamasını istedi. Sunulan delil, Atilla ile yapılan bir görüşmenin yazılı dökümü. Konu: 2012 tarihli İran Özgürlük ve Koruma Karşıtı Yasa (IFCA). Bu metin, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarıyla ilgili bir nevi yönetmelik. ABD’li gazetesi Adam Klasfeld'in analizi şöyle: “Görünüşe göre savcılar, sorguda, Atilla'nın yaptırımlar hakkında neler bildiğine odaklanmaya çalışıyor. Atilla'nın yaptırım ihlallerine ilişkin ne bildiği - ya da ne bilmediği - muhtemelen ileride daha önemli bir başlık haline gelecek.”

Kirschenbaum: "Sanık, o dönem yeni çıkarılan yaptırımlar kapsamında altın satışına izin verilmediğini biliyordu."

"İran lehine yıllık 4 milyar dolar tutarında bir bakiye"den söz edildi.

Kirschenbaum bunu şöyle açıklıyor: "İran ile Türkiye arasındaki mevcut ticari ilişkin öyle bir duruma gelmişti ki, İran'ın Türkiye'ye ihraç ettiği malların tutarı 4 milyar dolar daha fazlaydı."

Savcının doğrudan sorgusu bitti. Çarpaz sorguya geçildi.

TANIKLA SAVCILAR, MAHKEME DIŞINDA TOPLANTI YAPTI

Atilla'nın avukatı Rocco da, Kirschenbaum'a doğrudan sorguda sorulan deliller hakkında sorular sordu.

Rocco: Sizin ofisinizden Atilla'nın ofisi veya Halkbank telefonla aranmış, bu görüşmenin kaydı burada.

Kirschenbaum: Arayan tarafın hangisi olduğunu hatırlamıyorum. Kim kimi aradı, hatırlamıyorum.

Soru: Görüşme ne kadar sürdü, hatırlıyor musunuz?

Kirschenbaum: Birkaç dakikadan biraz fazla, ama saatlerce sürmedi.

Kirschenbaum, görüşmenin 20 dakika mı yoksa bir saate yakın mı sürdüğünü hatırlamadı.

Rocco, Kirschenbaum'a, savcılarla yaptığı toplantıları sordu. Kirschenbaum'un ifadesine göre toplantı bir aydan kısa bir süre önce FinCen ofisinde yapıldı; yani Kirschenbaum ve savcılar, mahkeme dışında görüştüler.

Çapraz sorgu bitti. Tanık kürsüden ayrıldı. Bir sonraki tanık geldi.

İlgili Haberler