Zayıflamak isteyenleri bekleyen tehlike

Zayıflamak isteyenleri bekleyen tehlike
Diyet uzmanı Şenses, "Mucize zayıflamanın en etkin yolu olarak ilaç adı altında piyasaya sürülen 'bitkisel besin desteği' ürünlerin birçoğu, sanılanın aksine yan etkiler yönünden çok da masum değiller" dedi

Tatil döneminde alınan kiloları vermek isteyenler için zorlu bir süreç başladı. Dikkatli beslenme, yüksek kalorili yiyeceklerden uzak durma, günün belirli bir saatini spora harcama…
Tüm bunlar, insanın hayatı boyunca dikkat etmesi ve sağlıklı yaşam için gerekli. Ancak bu zahmete girmek istemeyenler, sağlıklarını riske atarak daha kısa zamanda kilo vermek adına sağlıksız yöntemlere başvurabiliyor. Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök Şenses özellikle 'bitkisel' olarak satılan ürünlerin masum görünse de son derece tehlikeli olabildiğine dikkat çekti. Şenses, "Mucize zayıflamanın en etkin yolu olarak ilaç adı altında piyasaya sürülen 'bitkisel besin desteği' ürünlerin birçoğu, sanılanın aksine yan etkiler yönünden çok da masum değiller" dedi. 
Hızlı kilo vermek için kullanılan bitkisel besin desteklerinin çok sık tercih edildiğini anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök Şenses, "Fazla kilolar kimi zaman hem sağlık açısından hem de psikolojik yönden kişide olumsuzluklar yaratmakta. Yapılan reklamların cazibesi ve bu tarz ilaçlara reçetesiz ulaşılabilmesi bu yöntemlerin tercih edilmelerini kolaylaştırıyor. Günümüzde aktarlarda, eczanelerde, internette hatta güzellik salonlarında çok sayıda bitkisel besin desteklerinden edinmek mümkün" ifadelerini kullandı.

GÜVENİLİRLİKLERİ SORGULANMALI

"Tıbbi ilaçlar üzerinde yapılan klinik çalışma ve deneylerden geçmedikleri için güvenilirlikleri çok zayıftır. Bitkisel içerikli bu ürünler ileriki dönemde ortaya çıkabilecek birçok ağır hastalığın habercisi bile olabilirler." diyen Şenses, obezitenin kişilerin kendilerini değerlendirerek koyabilecekleri bir teşhis olmadığını, bu yüzden obezite tanısının konması, tedavi süreci ve başlanacaksa ilaç kullanımının da mutlaka hekim kontrolünde gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.
Hipertansiyon, dehidratasyon, akut böbrek veya karaciğer yetmezliği gibi ciddi yan etkileri bulunan bu ürünlerin yerine, tıbbi beslenme tedavisi (yani diyet) ve egzersiz uygulanmasının daha doğru bir yöntem olduğunun altını çizen Şenses, şunları söyledi: "Obezite, tekrarlama riski olan ve uzun bir tedavi süreci gerektiren kronik bir hastalıktır. Zayıflamak için bitkisel besin destekleri kullanmak yerine yeterli ve dengeli beslenerek, kişinin de benimseyeceği, kişiye özel bir diyet programı uygulamak daha sağlıklı sonuçlar alınmasını sağlar." 
Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök Şenses, sağlıklı zayıflama programının hedefleri ne olması gerektiğini şöyle açıkladı: "Kişinin yaşına, boyuna, cinsiyetine, fiziksel aktivite düzeyine, her hangi bir hastalığı olup olmamasına göre düzenlenmeli. Kişinin kilosunu istenen düzeye indirmeli. Yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamalı. Yanlış beslenme alışkanlıklarının yerine doğru beslenme alışkanlıkları koymalı.
Kazanılan doğru beslenme alışkanlıklarının istenilen kiloya ulaşıldığında da devamlılığını sağlanmalı."