Zengin fakir uçurumu büyüyor

Zengin fakir uçurumu büyüyor
Sosyoekonomik kesimler arasındaki makas giderek açılıyor. İcralık araçlar ve batan şirket sayısı hızla yükselirken paradan para kazananların sayısı da artıyor

Bankalarda 1 milyon liranın üzerinde mevduatı olan mudi sayısı yüzde 22 artışla 86 bin 177’ye çıktı. Bu kişilerin toplam mevduattan aldığı pay da yüzde 50’yi geçti.

Gelir dağılımındaki uçurum, kendini icralık araçlar, batık krediler ve batan şirketlerdeki artışla, paradan para kazananların sayısındaki yükseliş de ortaya koyuyor.Kredi ya da vergi borcu nedeniyle icralık olan araçların çekildiği Yediemin Otoparklarında doluluk oranı yüzde 80’i aşmış durumda.. Türkiye’de, bankalarda 1 milyon liranın üzerinde mevduatı olan mudi sayısı yüzde 22 artışla 86 bin 177’ye çıktı. Bu kişilerin toplam mevduattan aldığı pay da yüzde 50’yi geçti.. Bir yanda paradan para kazananlar diğer yanda, döviz kurundaki yüksek artış, üretim ve ihracatta yaşanan gerileme nedeni ile borç krizine giren firmalar. Derecelendirme kuruluşları ve uluslararası büyük bankalar Türkiye için yüksek borç uyarısı yaparken binlerce Türk şirketinin kredilerini ödeyemediği belirtildi.

İcralık otoparklar

Devletin prosedürler nedeniyle el konulan araçları satışa çıkarmak istemediğini aktaran otopark sahipleri, belli bir sürenin sonunda araçları ve dosyaları temlik yoluyla cüzi ücretlerle devretmek zorunda kaldıklarını söylüyor. Hukuk büroları ve vergi daireleri yetkilileri de mevcut durumu doğruluyor. Tüm Türkiye’deki yediemin otoparklarında doluluk oranlarının yüksek olduğunu anlatan Avukat Ruhi Caner Gürocak, 7-8 yıllık süreçte sadece kendilerinin 5 binin üstünde icradan araç satışı yaptıklarını bildirdi. Çok fazla icra takibi olduğunu belirten bir vergi dairesi yetkilisi ise haczedilen araç sayısı bakımından bir istatistik tutulmadığını aktardı.

Hacizler tırmanıyor

Buna karşın sadece Çağlayan Adliyesi’nde 37 icra dairesi olduğunu hatırlatan yetkili, “1 daire 100 bin dosyaya bakıyor. Bunun içinde binlerce, on binlerce araç haciz dosyası vardır” şeklinde konuştu. Bir hukuk bürosu yetkilisi avukat ise ekonominin durgun olduğu dönemlerde icra takibini bankaların kendi içinde yaptığını, bu nedenle görülenden daha fazla takipte araç olabileceğini ifade etti. Türkiye genelindeki yediemin otoparklarında yüksek doluluk oranı olduğu bilgisini paylaşan avukat, mevcut durumun nedenini ise şu sözlerle özetledi: “Kredi sayısı çok yüksek. Ekonomik dalgalanmaların olduğu dönemlerde insanlar kredilerini ödeyemiyor ve araçları haczediliyor. Öte yandan vergisini ödeyemeyen kişilerin araçları da haczedilerek bu otoparklara çekiliyor. Öte yandan trafik kazasına karışmış ve perte çıkmış arabaları da eklemek lazım.”

Bürokrasi uğraştırıyor

İstanbul Bağcılar’da bulunan Emniyet Yediemin Otoparkı çalışanları, 4 yıldır faaliyette olduklarını ve şu an 200 civarı aracın bulunduğu otoparkın doluluk oranının hep yüksek olduğunu belirtti. Yine Bağcılar’daki Vatan Yediemin Otoparkı’nın ortağı Ahmet Doğan da yüzde 80- 90’lar civarında doluluk oranlarının olduğunu kaydetti. Devletin prosedürlerden dolayı bu araçları satmadığını anlatan Doğan, kendilerinin de bürokrasiyle uğraşarak ancak maliyeti kurtaran araçları satmaya çalıştıklarını bildirdi.