Rusya ve ABD arasında "liste savaşı"

Rusya ve ABD arasında "liste savaşı"
Rusya ve ABD arasında "liste savaşı"

ABD'nin ülkeye giriş yasağı olan isimleri açıkladığı "Magnitski Listesi"ne karşı Rusya da kendi listesiyle yanıt verdi.

Rusya, ABD'nin ülkeye giriş yasağı koyduğu Rus bürokratlarını içeren ve dün yayınlanan "Magnitski Listesi"ne bugün kendi listesini yayınlayarak cevap verdi.

 

Rusya ile ABD arasında gittikçe tırmanan "liste" savaşında son hamleyi Rusya yaptı.

 

Rus Dışişleri Bakanlığı, insan haklarını ihlal ettiği iddiasıyla hazırladığı 18 ABD bürokratının isminin bulunduğu listeyi yayınladı. Bakanlığın resmi internet sitesinde yer alan listeye ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç, ABD tarafından yayınlanan ve "absürt" olarak nitelendirdiği listenin Rusya ve ABD arasındaki ikili ilişkilere ve güvene darbe vurduğunu belirtti.

 

Listenin yayınlanmasını Rusya'nın iç işlerine müdahale olarak gördüklerini vurgulayan Lukaşeviç, "Liste savaşı bizim seçeneğimiz değil, ancak açıktan yapılan şantaja cevap vermek zorundayız. Washington'daki siyasilerin Rusya gibi bir ülkeyle açıktan dikte yaparak, akıl hocası havasında ilişki kurulamayacağını anlamaları gerekiyor" dedi.


Lukaşeviç, ABD tarafından yayınlanan ve insan hakları ihlallerinde bulundukları gerekçesiyle ülkeye girmeleri engellenen 18 Rus bürokratın isimlerinin yer aldığı listeye Rusya'nın gerekli şekilde cevap verdiğini ve
"Federal kanunlar çerçevesinde Rusya vatandaşlarının hak ve özgürlüklerinin ihlal edilmesinde sorumlu 18 ABD'li bürokratın Rusya'ya girmelerine yasak getirdiklerini" söyledi.


Lukaşeviç, kendi listelerinde, Guantanamo hapishanesinde şiddet ve süresiz tutuklama olaylarından sorumlu tutulan, diğer ülkelerde Rusya vatandaşlarının alıkonulmasına karışan ve Rus vatandaşlarının yaşamlarına müdahalede bulunan bürokratların adlarının bulunduğunu vurguladı. Rusya'nın açıkladığı 18 kişilik listede, Beyaz Saray eski yöneticisi David Addington, Adalet Bakanlığı eski danışmanı John Yoo ve Guantanamo üssü eski komutanları Jeffrey Miller ve Jeffrey Harbeson'un da isimleri bulunuyor.

 

ABD'nin Magnitsky Yasası


Hermitage Capital Management Fonu avukatlarından Sergey Magnitski'nin, 2009'da Rusya'da gözaltındayken hayatını kaybetmesinin ardından ABD ve Avrupa ülkeleri, Rusya'nın gözaltı süresince gerekli önlemleri almadığını savunarak, sorumlu bürokratların cezalandırılmasını istemişti. Bu kapsamda 2012 yılında ABD'de kabul edilen Magnitsky Yasası, insan hakları ihlallerinde bulunduğu belirtilen Rus bürokratların ABD'ye girişinin
engellenmesi de dahil bir dizi yaptırımların hayata geçirilmesini öngörüyor.


Magnitsky'ye karşı, Dima Yakovlev Yasası

 

ABD'nin Magnitski Yasası'na karşı Rusya, yanıt niteliğindeki "Dima Yakovlev Yasası"nı kabul etti.
Rusya'nın kabul ettiği söz konusu yasa, ABD'de bir aileye evlatlık verildikten sonra babasının ihmalkarlığı sonucu 18 aylıkken hayatını kaybeden Rus Dima Yakovlev'in adıyla anılıyor ve Rus çocuklarının ABD vatandaşlarına evlat
verilmesini yasaklıyor.


ABD'de 2008'de meydana gelen olayda, üvey babası tarafından araç içinde bırakılan Yakovlev, saatlerce yakıcı güneş altında kalması sonucu hayatını kaybetmiş, yargılanan üvey baba kasıtsız adam öldürmekten suçlu bulunmuştu.