Zeybekçi “Elektronik işgal var”

Zeybekçi “Elektronik işgal var”
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dünyada reel ticaretin gerilediğini belirterek, “Artık e-ticaret alışkanlığı artıyor

Bakan’dan elektronik işgal alarmı

Küresel ticaret içindeki payı 2012’de yüzde 5.7 iken 2014’te yüzde 8’e ulaştı. Bir yandan elektronik afet tehlikesi var, diğer yandan elektronik bir işgal söz konusu. Önünde duramayacağınız, önünde farklı bir hayat süremeyeceğiniz bir işgal söz konusu. Onun için olması gereken, önden giden olmak” dedi.

 

Zeybekçi “Elektronik işgal var” 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dünyada artık reel ticaretin gerilediğini belirterek, “Artık e-ticaret alışkanlığı artıyor. Küresel ticaret içindeki payı 2012 yılında yüzde 5,7 iken 2014 yılında yüzde 8’e ulaştı. Dünya genelinde direkt üreticiden tüketiciye yapılan e-ticaret de yüzde 25 arttı” dedi. Zeybekci, Pamukkale Colossae Otel’de Ekonomi Bakanlığı’nın koordinasyonunda düzenlenen “Elektronik İhracat Stratejisi Çalıştayı”nda, insanlığın 19. yüzyılda her şeyi keşfettiğini zannettiğini ancak, son yıllarda bilginin çok hızlı değiştiğini söyledi.

Bilginin ve teknolojinin bu kadar hızlı gelişmesinin bazı tehlikeleri de beraberinde getirdiğini anlatan Zeybekci, “Bir taraftan elektronik afet tehlikesi dururken diğer taraftan elektronik bir işgal söz konusu. Önünde duramayacağınız, önünde farklı bir hayat süremeyeceğiniz bir işgal söz konusu. Onun için burada olması gereken şey önden giden olmak. Türkiye olarak bugüne kadar tabii ki bunu tam anlamıyla fark ettik mi bilemem ama ihracatçılarımız bunun farkındaydı” diye konuştu.

Dolandırıcılık olayları

Türkiye’nin maalesef diğer ülkelerdeki gibi e-ticarete tam anlamıyla giremediğine dikkati çeken Zeybekci, şöyle konuştu:  “Türkiye’de cep telefonu sayısı müthiş, mobil telefon kullanımında Avrupa’da beşinci, dünyada sayılı ülkelerden biri. Her birimizde 2’şer, 3’er telefon var. Ama o cep telefonlarının internet ortamında e-ticarette kullanımında aynı derecede başarılı değiliz. Türkiye diğer taraftan kredi kartları ve bankamatiklerde de çok üst seviyede. Türkiye’de şu anda yaklaşık olarak nüfusumuzun tam iki katı kredi kartı var. Ve aynı şekilde nüfusumuzun 1 katından daha fazla bankamatik kartı var. Ama e-ticaret konusunda biraz sanırım tereddüt geçiriyoruz, belki kredi kartlarından dolandırıcılık gibi olayların yaşanmasından kaynaklanıyor.” Çalıştayda konuşan Türkiye İhracatçı Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de dijital platformda yeni bir ekonomik çağın başladığını belirterek  “Bugüne kadar 1 milyardan fazla kullanıcı elektronik ortamda alışveriş yaptı. Geçtiğimiz yıl sadece ABD’de mobil cihazlar üzerinden yapılan ticaretten elde edilen gelir, 40 milyar milyar dolar. Bu ortamda rekabet edebilmek için de mutlaka inovasyon önemli bir zorunluluk” dedi.