Zeytin atıklarından elektrik üretecek

Zeytin atıklarından  elektrik üretecek
Marmarabirlik’in yılda 2 milyon kilovatsaat elektrik üretilmesi planlanan “Zeytin Atıklarından Elektrik Enerjisi Üretme“ projesi kapsamındaki tesisi tamamlandı ve test çalışmalarına başlandı.

2 milyon kilovatsaat elektrik üretilmesi planlanan ‘Zeytin Atıklarından Elektrik Enerjisi Üretme’ projesi kapsamındaki tesisi tamamlandı ve test çalışmalarına başlandı

 

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, yaklaşık 2 yıl önce Ar-Ge projesi olarak başlayan TÜBİTAK destekli ’Zeytin Atıklarından Elektrik Enerjisi Üretme’ projesinde sona gelindiğini açıkladı. Asa, 3 milyon TL bütçeli arıtma ve enerji üretim tesisinin, Marmarabirlik entegre tesislerinde 2,5 dönüm alan üzerine kurulduğunu belirterek, ”Geçtiğimiz günlerde güç sisteminin tamamı çalıştırılarak deneme testlerine başlandı. Tesisin resmi açılışını ise Eylül ayında gerçekleştirmeyi planlıyoruz“ dedi. Zeytinin kara suyunu arıtmanın maliyetli ve zor bir iş olduğunu belirten Asa, ” Marmarabirlik’te pirina (zeytin atıkları) ve kara suyun bertarafı için yılda 500 bin TL bedel ödenmekteydi. Mevcut durumda yıllık 1 milyon TL’ye ulaşan bir enerji tüketimi söz konusu. Bu tesis, yılda 4 bin ton zeytin atığından 2 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretebilecek ve 3 yılda kendini amorti edecek“ diye konuştu.

300 bin dolar gelir

Atık sulardan elde edilen katı atık, zeytin atıkları ve diğer tüm organik atıklardan oluşan biyokütlenin enerji sistemine verileceğini dile getiren Asa şöyle konuştu: ” Gazlaştırma sistemiyle üretilen syngaz, organik rankin çevrim türbinini döndürerek elektrik enerjisine dönüştürecek. Atıkların gazlaştırılması sırasında açığa çıkan ısı da yine atık suların arıtılmasında kullanılacak. Proje yüzde 87 verimlilikle çalışacak şekilde ve sıfır atık prensibi düşünülerek planlandı. Dünyada bir ilk olacak proje için şimdiden uluslararası markaların temsilcileri inceleme talebinde bulunmaya başladı.  Tesisten elde edilecek elektriğin satışı için UEDAŞ’a yaptığımız başvurular kabul edildi. Yerli üretimle elektrik elde edeceğimiz için ek teşvik de alacağız. Yıllık 2 milyon kilovat elektrik satışından 300 bin dolar gelir sağlayacağız.