Zeytinlik düzenlemesi tasarıdan çıkarılıyor

Zeytinlik düzenlemesi tasarıdan çıkarılıyor
Zeytinlik düzenlemesinde tartışılan madde tasarıdan çıkıyor.

Zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına izin verilmesine olanak sağlayan düzenleme geri çekildi. 

Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nda zeytinliklerle ilgili yer alan düzenleme tartışma yaratmıştı.

Tasarı ilk olarak 15'ten az zeytin ağaç bulunan alanlarda konut ve turistik tesis inşaatının yanısıra sanayi tesisi ve maden ocağı yapılabilmesini öngörüyordu.

Üretim Reformu Tasarısı'nın komisyona çekilen zeytinlikler ile ilgili hükümlerinin tasarıdan çıkarılması için AKP, CHP ve MHP ortak önerge verdi. Oylamanın ardından ilgili madde tasarıdan çıkarıldı.

BAKAN ÖZLÜ: İHTİYAÇ GİDERİLMEZSE BU YASA, 17-20 DEFA YİNE GELEBİLİR

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, tartışılan zeytinlik maddesinin, Sanayi Komisyonu'nda 4 partinin ortak önergesiyle tasarıdan çıkarılmasına ilişkin şunları söyledi:

"Bazı STK'lar bu süreçte ilin valisine, gıda tarım hayvancılık il müdürü ve bakana güvenmediklerini söylediler. Bunları doğru bulmadığımı ifade etmek isterim. 15 gündür sanayicilerimizi yağmacı diye ifade eden söylemle karşı karşıya kaldık. Getirdiğimiz ikinci maddedeki sistemde bir yanlış ve kusur olmadığını, buna inandığımızı ifade etmek istiyorum.

Alternatif  önerilere açık olduğumuzu her zaman ifade ettik. Bu konuda maalesef bir öneri gelmedi. Reddetmekle sorun çözülmüyor. Türkiye'de zeytinlik sahası tanımı ve zeytinlik sahalarıyla ilgili karar alacak bir yapılanmaya adına ne derseniz deyin ihtiyaç var. Bu ihtiyaç giderilmediği sürece 17-20 defa bu yasa yine gelebilir. Dönmüyor desek de dünya dönüyor"

İlgili Haberler