Bu teklifi duymadık duymuyoruz

Bu teklifi duymadık duymuyoruz
Martin Schulz’la basın toplantısı yapan Erdoğan; “Bize bugün bir şey daha söylediler Kıbrıs’tan askerin çekilmesi gibi bir şey. Böyle bir teklifi biz duymadık, duymuyoruz”

Bu teklifi duymadık duymuyoruz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Brüksel’de Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile basın toplantısı gerçekleştirdi. Erdoğan konuşmasında Kıbrıs konusuna da değindi ve askerin çekilmesi teklifi hakkında, “Böyle bir teklifi duymadık, duymuyoruz” diye konuştu. Başbakan Erdoğan, “Bize mesela bugün bir şey daha söylediler, askerin çekilmesi gibi bir şey. Böyle bir teklifi biz duymadık, duymuyoruz. Güney Kıbrıs, Kıbrıs’ın tamamını temsil edemez. Türkleri yok saymak adalet anlayışıyla pekişmez. Güney Kıbrıs’ın AB’ye alınması siyasidir” diye vurguladı.  Türkiye - AB ilişkilerinin öncelikli konu olduğunu belirten Erdoğan, “Dezenformasyonları düzeltme yoluna gittik. Türkiye’nin son on yılda ekonomik alanda attığı adımlar sıradan adımlar değil. Suriye konusunu konuştuk. Oradaki insanlık trajedisini paylaştık. Biz 700 bin sığınmacıyı barındırırken AB üyesi ülkelerde 60 bin kişi barındırılıyor. Biz 2 milyar dolar harcadık ancak bize BM dahil gelen para 130 milyon dolardır” dedi. Mısır’daki askeri darbeyi konuştuklarını da belirten Başbakan Erdoğan; “Seçimle gelmiş bir iktidarın silah zoruyla devrilmesi karşılığında Batı’nın duyarsızlığını konuştuk” diye eleştirdi.

Kural tartışması

HSYK eleştirilerine de cevap veren Erdoğan, “Türkiye demokratik bir hukuk devletidir. Bundan taviz vermemiştir. Yasama organı ise yasal düzenlemeleri yapar. Bunu yaparken de dünyada hangi kurumlar nasıl düzenlenmiştir. HSYK Avrupa’da standardı olmayan bir kurum. Bir standardı yoktur. Türkiye’de de HSYK’nın şu anki yapısı, içinde yasama organı bazı yanlışların düzeltilmesi konusunda bir adım atmıştır. Avrupa’dan bize bazı tavsiyeler oldu. Arkadaşlarımız bir takım değişiklikler yaptı ve komisyondan geçti. Genel Kurul’da bazı değişiklilerin yapılmasına da açığız. Düşüncemiz en ideal şekilde HSYK düzenlemesini çıkarmaktır” diyerek sıcak mesaj verdi.Bu sırada bir Fransız gazetecinin “oyun içinde kural değişir mi?” eleştirisine ise; “Oyun içinde kural değişmez derken başı ve sonu belli olan oyun için o kural geçerlidir. 90 dakika ve uzatmalarda kural değişmez. Ama yeni sezona başlarken bu kuralları yeniden düzenleyebilirsiniz. HSYK için başı sonu belli değildir. Anayasal değişiklikleri yaparken bu soruyu neden bize sormadınız. Anaysa değişikliklerini  de bu iktidar yaptı. 

Şangay Beşlisi

Martin Schulz’un, Türkiye’nin Şangay Beşlisi’ne katılma arzusunun sorulması üzerine Erdoğan, ” Avrupa Birliği 51 yıldır bizi kapıda bekletiyor. Netice almamız halinde yola devam edeceğiz. Ama netice alamazsak, bu bizi başka arayışların içerisine de itebilir. Biz neticeyi nerede alacaksak adımlarımızı orada atarız. Ama şu anki görüşmelerimiz doğru istikamette. Ümit ederim ki fasıllar bloke edilmez. Görüşmelerimi neticesinde olumlu adımlar atılırsa bizim AB’ye yoğunlaşarak adımlar atmamız önem kazanacak “ diye konuştu.