Miraç Kandili ne zaman?

Miraç Kandili ne zaman?
Regaip kandilni geçtiğimiz günlerde idrak etmiştik. İslam alemi şimdi de Miraç kandilini ve Ramazan ayını beklemeye başladı. Diyanet'in açıkladığı tarihlere göre Miraç Kandili bu yıl 10 Mart'ta idrak edilecek.

İslam alemi üç ayları idrak ediyor ve merakla Miraç Kandili tarihi araştırıyor. Miraç Kandili ne zaman kutlanacak sorusunu soran inananlar 2020 kandil tarihlerini araştırıyor. İnananların büyük bir heyecanla bekledikleri Miraç Kandili ve kandile dair detaylar haberimizde…

MİRAÇ KANDİLİ NE ZAMAN?

Miraç Kandili bu sene 10 Mart Çarşamba günü idrak edilecek.

MİRAÇ KANDİLİ ANLAMI

Miraç, İslam inancında, Peygamber Hz. Muhammed''in göğe yükselmesi hadisesidir. Aslen “yükseğe çıkma” anlamına gelen söz, Arapça uruc (merdiven) kökünden gelir. “Yolculuk yapmak” anlamındaki fiilin türevi olan ve “gece yolculuğu” anlamında kullanılan İsra, dini terminolojide Hz. Muhammed’in geceleyin Mekke’deki Mescid-i Haram’dan Burak adı verilen binek üzerinde Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya götürülmesini, Miraç ise göğe yükselmesini ifade eder. Dolayısıyla İsra ve Miraç olarak da anılır. İsra ; Gece yürüyüşü ve yolculuğu demektir. Mirac ; Yükseğe çıkmak demektir. Miraç, müslümanlar tarafından kandil gecesi olarak kutlanır.

 MİRAÇ GECESİNDE NELER OLDU?

Arapça’da merdiven, yukarı çıkmak, yükselmek anlamlarını dile getirir. Peygamber Efendimiz (s.a.s)’ in göge yükselerek Allah’ın huzuruna kabul edilmesi olayıdır. Mirac olayı hicretten bir yıl ya da onyedi ay önce Receb ayının yirmi yedinci gecesi gerçekleşir. Olayın iki aşaması vardır. Birinci aşamada Peygamberimiz (s.a.s) Mescidül – Haram’dan Beytü’l-Makdis’e (Kudüs) götürülür. Kur’an’ın andığı bu aşama, gece yürüyüşü anlamında “İsra” adını alır. İkinci aşamayı ise Peygamberimiz (s.a.s)’in Beytü’l-Makdis’ten Allah’a yükselişi oluşturur. Mirac olarak anılan bu yükselme olayı Kur’an’da anılmaz, ama çok sayıdaki hadiste ayrıntılı biçimde anlatılır.