Suriyeliler 30 yıllık aşı takvimini bozdu

Suriyeliler 30 yıllık aşı takvimini bozdu
Suriyelilerin sağlık kontrolü yapılmadan Türkiye’ye alınması, yeni bir sorun yarattı. Aşı takibi yapılamadığı için kızamık ve verem gibi hastalıkların hortlayabileceği belirtiliyor

Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle milyonlarca Suriyeli Türkiye’ye geldi. İçişleri Bakanlığı’nın resmi verilerinde haziran 2015 itibarıyla Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin sayısının 1 milyon 385 bine ulaştığı görülüyor. Resmi olmayan verilere göre ise bu rakam 3 milyon civarında. 4 yılı aşkındır kötü şartlarda barınan Suriyeli mültecilerde ve özellikle çocuklarında ciddi sağlık sorunları da baş gösteriyor. Bu konuda en önemli sorun aşı. Uzmanlar, planlı aşı takvimi takibi ve il bazında yakın takip yapılmadığı için Suriyeli çocukların yaşadığı mağduriyetin, Türkiye’nin 30 yıllık aşı haritasını da değiştirdiğine dikkat çekiyor. Çünkü sınır illerindeki kamplarda yaşayan Suriyeli bebeklere aşı takvimi uygulanırken, kamp dışındaki yüz binlerce çocuğa aşı yapılmıyor.

İki defa kızamık aşısı

30 yıldır görülmeyen kızamık hastalığının yeniden baş gösterdiğini belirten Prof. Dr. Savan Günay, “İlmik ilmik 30 yıldır ördüğümüz aşı takvimimiz bozuldu” uyarısında bulunuyor. Kızamık hastalığının yeniden hortlamasıyla çocuklarımıza iki defa kızamık aşısı uygulanmaya başlandığını vurgulayan İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Genel Sekreteri Dr. Tuna İman ise, “Sağlık güvenliği oluşturmadan alınan Suriyelilerden bulaşan salgın hastalıkların hızlı biçimde artmasının olumsuz etkileri görülecektir” diye konuşuyor. Suriyelilerin tüm illerini dolaştıklarını belirten İman, taşıyıcısı oldukları hastalıkları da gittikleri yerlere götürebileceklerini kaydediyor.